Wise (TransferWise): Fontos információk – hogyan is működik?

Utoljára frissítve: 2021. Sep. 6. | 2 hozzászólás

Olvasási idő: 10 perc

A TransferWise neve rövidebb lett, 2021. március 2-tól hivatalosan Wise-nak hívják. De a szolgáltatás, a weboldal kinézete megmaradt, csak most már a wise.com oldalon érhető el és a logón is már csak a Wise név szerepel.

Ebben a cikkben a Wise történetéről írok, miként is tud működni és miért lesz olcsóbb például a devizaváltás más bankokhoz képest.

Ha regisztrálni szeretnél a Wise-ra, bakkártyát igényelni, forintot vagy devizát utalni, akkor a Wise használatáról szóló cikkemet nézd meg.

Története

2011-ben alapította a céget két srác, akik barátok voltak: Kristo Käärmann és Taavet Hinrikus. Mindketten Észtországban születtek, de ekkor Angliában, Londonban éltek.

Egyikük külföldről, euróban kapta a fizetését, a másiknak meg egy lakáshitele volt Észtországban, amit euróban kellett törlesztenie, viszont ő angol fontban kapta a fizetését.

Így mindkettőjüknek rendszeresen kellett váltaniuk, ami nem volt olcsó, ezért kezdtek el gondolkodni, hogy miként tudnának ezen a költségen csökkenteni.

Kitalálták és megvalósították, így 2011-ben megalapították a céget. Az elején ez egy startup cég volt, így szükségük volt befektetőkre. Ekkor figyeltek fel többen is erre a startup cégre, mert olyan is befektetett, mint Sir Richard Branson, aki több száz céggel maga mögött megbízott és lehetőséget látott a Wise-ban. Érdekes az is, hogy a PayPal is beszállt, onnan is érkezett befektetés.

Portfolio cikke szerint a Wise 2020-ban 8 millió ügyfelet szolgál ki világszerte. 2200 alkalmazottat foglalkoztat 14 nemzetközi irodában, többek között Budapesten is. A cég éves bevétele 70%-kal, 302,6 millió fontra nőtt a 2020. márciusáig terjedő adóévben.

És ami fontos és a céget erősíti, hogy a Wise már 12 banki partnerkapcsolatot ápol 4 kontinensen; együttműködő partnerük többek közt a Monzo, az N26, a bunq, a Neon, valamint a szingapúri Aspire és az ausztrál Up Bank is.

Szóval a kitalált modell láthatóan működik, évek óta profitot termel a cég, és egyre több és nagyobb nemzetközi bankhoz integrálja a rendszerét.

De akkor mi is az ötlet? – Wise működése

Szóval, hogyan tudnak a devizaváltáson spórolni?

itt egy példa:

Péter Németországból szeretne, német bankszámláról eurót utalni Magyarországra, magyar forint alapú számlára. Tehát át is szeretné váltani az eurót forintra az utalás során.

Ez normál esetben is elvégezhető, de ekkor ugye fizet Péter a német bankjának egy jutalékot, plusz lesz egy devizaváltás is, 1 euró mondjuk 365 forint lesz a bank váltása alapján.

Ezen lehet spórolni, ha mondjuk a Wise-t használjuk. De itt jön a spórolás, mivel az euró nem fog valójában átváltódni forintra, euró alapú számlán marad. Hogyan is?

Miután Péter beregisztrált a Wise-ra, létrehoz egy utalást. Beírja, hogy 1000 eurót szeretne átváltani forintra, utalni fog. Ekkor rögtön látható, hogy mennyi az aktuális váltás (pl.: 1 euró 360 ft), plusz a Wise felé fizetendő díj.

Szóval 1000 euró, plusz ott van minden költség, kiválasztja Péter valamelyik módszert a fizetéshez, például saját netbankjából indítja az utalást. Megadja azt a magyar bankszámlaszámot, ahova utalna 1000 eurót.

Ezután megjelennek az utalási adatok. És eközött nem a megadott magyar bankszámlaszám lesz, hanem egy Wise saját bankszámlaszáma, euró alapú. A kedvezményezett neve és bankszámlaszáma és a fontos betű és számkód, amit majd a közleménybe mindenképp be kell írnia.

Péter belép a saját német netbankjába, és elutalja a megadott számlaszámra az összeget. Ez megérkezik a Wise saját számlájára és az ott is marad. A Wise nem fogja átváltani innen. Tehát van egy euró alapú bankszámlája, ahova így beérkeznek az eurók. Majd az informatikai rendszerükben megy a parancs, hogy a Wise magyarországi forint alapú számlájáról a megfelelő forint összeget a megadott magyar bankszámlaszámra utalja ki.

És ugyanígy megy ez fordítva is. Tehát különböző országokban, különböző devizákban a Wise-nak saját számlái vannak és ezekbe érkezik be, majd innen utal ki. Egy egyenlőséget próbál fenntartani, hogy hiány ne legyen sehol vagy maximum vészhelyzetben váltani fog a Wise saját számlái között, de így is elég gazdaságos…

Tehát így tud jobb áron váltani a Wise. 🙂

És persze így ügyesnek, egyszerűnek tűnik az egész, de egy komoly rendszert kellett mögé felépíteni.

Biztonságos a Wise használata?

Itt nem is az utalás és a devizaváltás folyamatán, technikai megoldásán aggódhatnánk, hanem a létrehozott bankszámlán tárolt pénzen.

Azt figyelembe kell venni, hogy ez nem egy óriási pénzintézet, de vannak fedezetei, és az is látható, hogy évek óta stabilan, folyamatosan növekvő cégről van szó, amelynek nem csak a bevétele, hanem az adózott jövedelme is növekszik.

Ezenkívül egy olyan rendszert hoztak létre, amelyet integrálni tudnak a világ nagy bankjainak rendszereihez is. Franciaországban a 2 legnagyobb bankkal már együttműködnek, de ezenkívül felsoroltam már pár nagyobb bankot az első fejezetben is. Ezek mind egyfajta biztonságot és pénzügyi stabilitást adnak.

DE! Nem ajánlott a megspórolt, összes felhasználható vagyont egy banknál tartani. Érdemes mindig több helyen tárolni, ez lehet akár külön, 2 nagyobb banknál, de PayPal számlán és Wise számlán is, de egy részét be lehet fektetni állampapírokba, vagy részvényeket is lehet venni (igaz, utóbbi már nagyobb kockázattal jár).

A lényeg, hogy nem ajánlott semmiképp csak a Wise számlán tartani a vagyonod nagy részét…

Wise-ról vélemények

Saját véleményemet olvashatod igazából az egész cikkben, napi szinten használom, boltokban szinte mindig a bankkártyájukkal fizetek és rendszeresen váltok is devizát. Nekem eddig gondom nem volt, a magyar nyelvű ügyfélszolgálatuk mindig gyorsan válaszol.

De persze tekintsd meg a több mint 110 000 online, valós véleményt a TrustPilot oldalon. A TrustPilot egy független online értékelésgyűjtő oldal, ami talán Magyarországon nem igen ismert, a cégek nem nagyon használják. Viszont világszerte népszerű, több ezer kisebb és nagyobb cég is megtalálható itt.

A Wise az értékelések alapján átlagosan 4,6-os értékelésű (5 a maximum), ami nagyon jónak számít. Természetesen a negatív véleményeket is el lehet olvasni, amit a cég meg is szokott válaszolni.

Ha regisztrálni szeretnél a Wise-ra, bakkártyát igényelni, forintot vagy devizát utalni, akkor a Wise használatáról szóló cikkemet nézd meg.

GYIK

Forint alapú bankszámlaszám elérhető?

Igen, most már teljes értékű forint számlát kapsz a Wise fiókodban. Ugyanolyan gyorsan, pár másodperc alatt lehet átutalni másik magyar forint alapú számlára. További infókat itt találsz. »

Virtuális bankkártya létrehozható?

Igen! Több virtuális kártya is létrehozható pár kattintással és ugyanilyen gyorsan törölhetőek is. Ez további biztonságot ad az online fizetéseknél. További tudnivalókat itt olvashatsz. »

2 hozzászólás

 1. Kedves Zsolt! Mi a véleményed a Wise részvény vásárlásokról, amit most ajánlanak? A napokban kaptunk egy emailt, hogy most lehetőség van vásárlásra. Válaszod előre is köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Anna! Ebben én nem fogok tudni biztos választ adni, de a tőzsdén egyébként sem ad senki biztos választ, elemzések vannak és szakértők véleményei, valamint neked is kell valamennyit ehhez értened (az nem derült ki, hogy vettél-e már részvényt tőzsdén, van-e tapasztalatod…).
   Érdemes elolvasni elemzéseket, de az jó, hogy a cég eredményes, profitot termel és folyamatosan növekszik globálisan, egyre többen dolgoznak a cégnél… de, hogy a tőzsdére lépéskor mennyit fognak érni a részvényei, hova mozognak, azt nem tudom megmondani…
   Tőzsdén is követhető irány lehet az, hogy annyit fektess be, ami a megtakarításaidat nem veszélyezteti (ha buknád vagy sokáig mínuszban lenne a tőzsdei befektetésed, akkor se legyen gondod anyagilag) és nem egy cég részvényeibe teszünk be mindent, hanem portfóliót építünk stb…
   Tőzsdei ismeretek elsajátításához egyébként ajánlom ezt az online képzést: https://minnerakademia.hu/products/course/tozsde-oktatas

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük