Olvasási idő: 35 perc

Valószínűleg valahonnan hallottál már a TransferWise-ról (ezért is kattintottál erre a cikkemre). Én évek óta használom, most pedig egy olyan bejegyzést írtam, amiben a TransferWise előnyeiről és hátrányairól is írok, megosztom a tapasztalataimat, és pár tippet/trükköt is adok. Ezenkívül a cikk végén megvizsgálom, hogyan is keresőoptimalizálnak, és milyen keresési kifejezésekre jelenik meg elől a TransferWise oldala.

Természetesen megmutatom a használatát is, hogy ne ütközz nehézségekbe, valamint pár alap- és fontos információt is megosztok.

Ha végignézted a videómat vagy elolvastad a cikkemet, és végül regisztrálnál a TransferWise-ra, akkor ezen a linken kezdd el a pár perces regisztrációt, így az első utalásodnál maximum 150 000 Ft-ig nem kell utalási díjat fizetned a TransferWise-nak.Egy videót is készítettem, amelyben körülbelül azokat mondom el, amit itt is leírok, de lehet, hogy a rendszer használatához jobban szereted a videós anyagot. A videó után kezdődik a cikk.

 

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel itt a YouTube csatornámra (két kattintás)! 🙂


Nagyon rövid áttekintő a cégről


Pár infót muszáj megosztanom, hiszen pénzről van szó, lehet, hogy szeretnél majd váltani, utalni, számlát nyitni és bankkártyával fizetni, szóval fontos, hogy tudj a TransferWise-ról pár dolgot.

2011-ben alapította a céget két srác, akik barátok voltak: Kristo Käärmann és Taavet Hinrikus. Mindketten Észtországban születtek, de ekkor Angliában, Londonban éltek. Egyikük külföldről, euróban kapta a fizetését, a másiknak meg egy lakáshitele volt Észtországban, amit euróban kellett törlesztenie, viszont ő angol fontban kapta a fizetését. Így mindkettőjüknek rendszeresen kellett váltaniuk, ami nem volt olcsó, ezért kezdtek el gondolkodni, hogy miként tudnának ezen a költségen csökkenteni.

Kitalálták és megvalósították, így 2011-ben megalapították a céget. Az elején ez egy startup cég volt, így szükségük volt befektetőkre. Ekkor figyeltek fel többen is erre a startup cégre, mert olyan is befektetett, mint Sir Richard Branson, aki több száz céggel maga mögött megbízott és lehetőséget látott a TransferWise-ban. Érdekes az is, hogy a PayPal is beszállt, onnan is érkezett befektetés.

Portfolio cikke szerint a TransferWise 2020-ban 8 millió ügyfelet szolgál ki világszerte. 2200 alkalmazottat foglalkoztat 14 nemzetközi irodában, többek között Budapesten is. A cég éves bevétele 70%-kal, 302,6 millió fontra nőtt a 2020. márciusáig terjedő adóévben. És ami fontos és a céget erősíti, hogy a TransferWise már 12 banki partnerkapcsolatot ápol 4 kontinensen; együttműködő partnerük többek közt a Monzo, az N26, a bunq, a Neon, valamint a szingapúri Aspire és az ausztrál Up Bank is.

Szóval a kitalált modell láthatóan működik, évek óta profitot termel a cég, és egyre több és nagyobb nemzetközi bankhoz integrálja a rendszerét.


De akkor mi is az ötlet? – TransferWise működése


Szóval, hogyan tudnak a devizaváltáson spórolni?

A videómban ezt levezettem ábrákkal, szerintem így jobban meg tudom mutatni, ide kattintva ettől a résztől indul el a videó:


Biztonságos a TransferWise használata?


Itt nem is az utalás és a devizaváltás folyamatán, technikai megoldásán aggódhatnánk, hanem a létrehozott bankszámlán tárolt pénzen.

Azt figyelembe kell venni, hogy ez nem egy óriási pénzintézet, de vannak fedezetei, és az is látható, hogy évek óta stabilan, folyamatosan növekvő cégről van szó, amelynek nem csak a bevétele, hanem az adózott jövedelme is növekszik. Ezenkívül egy olyan rendszert hoztak létre, amelyet integrálni tudnak a világ nagy bankjainak rendszereihez is. Franciaországban a 2 legnagyobb bankkal már együttműködnek, de ezenkívül felsoroltam már pár nagyobb bankot az első fejezetben is. Ezek mind egyfajta biztonságot és pénzügyi stabilitást adnak.

DE! Nem ajánlott a megspórolt, összes felhasználható vagyont egy banknál tartani. Érdemes mindig több helyen tárolni, ez lehet akár külön, 2 nagyobb banknál, de PayPal számlán és TransferWise számlán is, de egy részét be lehet fektetni állampapírokba, vagy részvényeket is lehet venni (igaz, utóbbi már nagyobb kockázattal jár).

A lényeg, hogy nem ajánlott semmiképp csak a TransferWise számlán tartani a vagyonod nagy részét…


Mennyibe is kerül?

Valószínűleg a legtöbb olvasót az érdekli, hogy mennyit is kell fizetni a TransferWise használatáért, mennyibe kerül a bankkártya és a deviza számlák?

A regisztráció, a fiók létrehozása, a forint számla és több mint 50 devizaszámla létrehozása és használata, valamint a dombornyomott MasterCard bankkártya megrendelése és használata teljesen ingyenes!

Ha pénzt töltenél fel a TransferWise egyenlegedre, devizát váltanál, utalnál másnak, akkor ezeknek a szolgáltatásoknak van díja (ezekről még később írok). Szerencsére mindent meg tudsz nézni még regisztráció előtt is ezen az oldalon. Itt egyszerűen csak válaszd ki, hogy milyen műveletet hajtanál végre, írd be az összegeket, és minden díjat megmutat a kalkulátor.

És ahogy korábban már írtam, akár 150 000 Ft-ot is meg tudsz spórolni az első utalásodnál, ha ezen a linken regisztrálsz/hozol létre TransferWise fiókot.


A TransferWise előnyei


Nincsenek havidíjak


A TransferWise fióknak, benne a devizaszámláknak nincsenek havidíjai. Nem kell havonta fizetned csak azért, mert van egy bankszámlaszámod, nincsenek különböző feltételek, amelyek teljesülésével lenne kizárólag ingyenes a számlavezetés (ahogy ezt a hazai bankoknál kérik).
Igaz a dombornyomott MasterCard bankkártyának van egy egyszeri 2000 Ft-os díja, de ezek után nem kell évente fizetni érte és ha valami történne a kártyával, akkor az igénylése is ingyenes.


Magyar bankszámlaszám már elérhető


Ez most, 2020. szeptemberében tudták beállítani, így minden forint egyenleggel rendelkező felhasználó kap egy forintalapú bankszámlaszámot. A gyors, pár másodperces utalási rendszert is beállították, így a TransferWise forint egyenlegről kiutalt összegek is pár másodperc alatt megérkeznek a másik magyar bankszámlaszámra. És mostantól akár a fizetésedet is kérheted TransferWise forintalapú bankszámlaszámra. Ezzel egy nagyobb versenytársat is kaptak a hazai bankok, mivel, ahogy írtam, itt nincsenek havidíjak, éves bankkártyadíjak, stb…


Ingyenes értesítések minden fizetésről, utalásról


Van egy szuper applikációja is a TransferWise-nak, amibe könnyen be tudsz lépni, de ha nincs is megnyitva az app, akkor is mindenről kapsz értesítést. Itt nem kell havonta a kiküldött SMS-ek után fizetned, nincs is SMS, csak értesítések vannak.


Devizaszámlák létrehozása pár kattintással


Tényleg 2-3 kattintással tudsz létrehozni devizaegyenlegeket. Euró, dollár és több mint 50 devizanemben tudsz létrehozni egyenleget. Ezeknek sincs díja, és mindet ugyanaz a bankkártya tudja kezelni. Ide kattintva tudsz deviza egyenlegeket létrehozni:

Deviza egyenlegek nyitása

Bankkártyás fizetésnél az ‘okos-váltás’ működése


Ahogy írtam az előbb, egy bankkártya tudja kezelni a devizákat a fizetésnél. És ezt okosan teszi, mert ha például Németországban 50 eurót kell fizetned, de az euró egyenlegeden csak 30 euró van, akkor a rendszer megnézi, hogy 20 eurónyi összeg van-e mondjuk a forint és az angol font egyenlegeden is. Ha mindkettőn van, akkor abból fog váltani, ahol kedvezőbb abban a pillanatban a devizaváltás.

Tipp: Ha külföldön fizetsz valahol bakkártyával, akkor a terminálon mindig azt a pénznemet válaszd, amelyben fizetsz. Tehát, ha egy németországi boltban 15 eurót kell fizetned és a bankterminál felajánlja, hogy euróban vagy forintban szeretnél fizetni, akkor mindig az eurót válaszd. Ugyanis a megadott forint összeg, az az ottani bank váltási árfolyama lesz, ami nem fogja megérni neked.


TransferWise felhasználók/ismerősök egymás közt ingyen utalhatnak

Ha megvan egy olyan ismerősöd telefonszáma, akinek van TransferWise fiókja, és ő bekapcsolta a láthatóságot mások számára is, akkor tudtok egymásnak utalni plusz költségek nélkül, tehát nincs tranzakciós díj.


Gyors ügyfélszolgálat

Igaz, fizikai irodájuk/bankfiókjuk nincs (de ma már nem igen szükséges ez, és a nagy bankok is egyre jobban építik le a bankfiókjaikat), de az online ügyfélszolgálatuk nagyon jó. Ugye 14 országban van ügyfélközpontjuk, Budapesten is, tehát magyar nyelven is tudsz segítséget kérni emailben (pár órán belül válaszolnak), de online chaten is elérhetőek. És ezt is folyamatosan fejlesztik, egyre több embert vesznek fel az ügyfélszolgálataikra.


Mi a különbség a külföldi bakkártyás fizetéseknél?


Ez az egyik olyan rész, amit sokan nem is tudnak, de ezen lehet még sokat spórolni!

Ha külföldre utazol, akkor ugye váltanod kell valamilyen módon, de ha egy külföldi weboldalról vásárolsz (pl.: Ebay, Aliexpress, stb…), akkor is másik devizában kell fizetned a bankkártyáddal.

Ha külfödön szeretnél például euróban fizetni, akkor az egyik legrosszabb eset, ha a forint alapú bankkártyáddal fizetsz! Ezt sokan nem értik, nem tudják, hogy miért is van így…

Én most a K&H Bank példáját tudom bemutatni, mert ennél a banknál vagyok, de így működik más hazai bankoknál is a bankkártyás fizetés más devizában.

Az első fontos információ, hogy a MasterCard kártya euró, a Visa kártya meg dollár alapú. Ha például a MasterCard kártyáddal egy külföldi oldalon dollárban fizetsz, akkor elsőnek átváltja a bankod euróba a dollár összeget a kártya miatt, és utána váltja át az eurót forintra. Tehát egy kétszeres átváltás történik, ami már alapból nem előnyös…

Ezek után a netbankban látható, hogy nem rögtön könyvelik ezt le és végzik el a váltást, hanem csak 1 vagy több nappal később. Nálam ez két nap volt ennél a dollár fizetésnél:

deviza váltás bankkártyás fizetés esetén

Ráadásul a bankok a deviza eladási árával váltanak (ha szerencsés vagy, akkor ez két nap múlva jobb lehet, ha nem, akkor rosszabb… Például most, amikor a cikket írom, 1 nap alatt 5 forinttal lett rosszabb a forint az euróhoz képest…).

Na most ez a TransferWise bankkártyás fizetésnél nincsen. Itt valós időben vált a rendszer a forint egyenlegedből, rögtön könyveli, és én általában 5-6 forinttal kevesebbért váltok egy eurónként/dolláronként…

Az utalásoknál ugyanez a helyzet, igaz ott már nincs a kétszeri váltás a bankoknál, de az árfolyam ekkor is jobb szokott lenni a TransferWise-nál. A probléma itt inkább a bankoknál az, hogy szerintem 10-ből 9 ember nem tudja, hogy mennyit is kell fizetnie a banknak utalási költségként. A kondíciós listát/hirdetményt kell valahonnan előkeríteni a bank oldalán, majd a sok oldalas PDF doksiban megtalálni a saját számlacsomagunkat, és még ott is ki kell bogozni, hogy akkor pontosan, milyen devizautalást is végzünk, majd a megadott százalékkal kiszámolni ezt…

A költségek bankokként nagyon eltérőek lehetnek, mivel valahol meghatároznak egy minimum összeget deviza/külföldi utalás esetén, és a maximum összegeknél is vannak nagyobb eltérések…

A TransferWise oldalán már regisztráció előtt gyorsan meg lehet nézni, hogy mennyibe is kerül az utalási díj, de amikor utalsz, akkor is mindent megmutat a rendszer, nincsenek ilyen elrejtett költségek.

Ha még nem láttad korábban: ha még nem regisztráltál, akkor ezen a linken kezdd el a pár perces regisztrációt, így az első utalásodnál maximum 150 000 Ft-ig nem kell kifizetned az utalási díjat a TransferWise-nak.


Hátrányai


Nincs saját ATM


A TransferWise-nak nincs saját ATM-je, ahol készpénzt tudsz levenni. Viszont természetesen más bankok automatáinál tudod használni a kártyádat. Havonta 200 angol fonttal megegyező devizát (tehát forintot is) díj felszámítása nélkül tudsz levenni. Ezután 2% díjat számol fel a levett összeg után.

Ha a TransferWise nem is számol fel díjat levételnél, de az ATM valamennyi összeget felszámolhat. Ez ATM-enként változó, de ingyenes is található akár. A MasterCard oldalán található egy ATM kereső, amiben be kell írnod a várost, majd kattints a ‘View more options’ részre, ezután a legördülő részen kattints a ‘No Access Fee (within country)’ pontra. Ezt a szűrőt kiválasztva olyan ATM-ek jelennek meg, amelyeknél nem kell extra díjat fizetni.


PayPal számláról nem lehet TransferWise egyenlegre kiutalni


Ha van PayPal fiókod, és azon mondjuk devizád, akkor abban sajnos jelenleg nem lehet még TransferWise számlát vagy bankkártyát beállítani, és arra kiutalni a PayPal-ban tartott összeget.


Regisztráció

A regisztráció nagyon gyors, minden online elintézhető pár perc alatt.

Ide kattintva kezd el a regisztrációt. Töltsd ki a mezőket, de akár Apple, Google vagy Facebook fiókkal is tudsz még gyorsabban regisztrálni:

TransferWise regisztráció weboldala

Menj végig a lépéseken, és kész is a fiókod. Személyes okmányok befotózására is szükséged lesz, de ezt jelezni fogja a rendszer, több mindentől függ, hogy mikor kérik a személyi igazolványod fotóját.

Érdemes az applikációt is letöltened, ott majd egy 5 számjegyű belépőkódot kell megadnod, és használnod a későbbiekben, ez sem bonyolult, végigvezet a lépéseken a rendszer.


TransferWise bankkártya igénylése és aktiválása

Csak lépj be laptopon/számítógépen a ‘Betéti kártya’ menüpontba, és ott tudod igényelni a bankkártyát. Menj végig a lépéseken, add meg a lakcímedet és pár nap alatt postán meg is fog érkezni a levél. A bankkártyának van egy egyszeri 2000 Ft díja.

Aktiváláshoz lépj be ezután ismét a számítógépeden vagy az appban a ‘Betéti kártya’ menüpontba, és írd be a kártya alján található 6-jegyű kódot:

TransferWise bankkártya aktiválása

Ezután a bankkártyád PIN kódját nézd meg, amit az applikációban itt találsz meg: ‘Fiók’ >> ‘Kártya kezelése’ >> ‘PIN mutatása’ >> Add meg a TransferWise fiókod jelszavát.

Ugyanezt a számítógépen a ‘Betéti kártya’ fiókban éred el, ott van a ‘PIN mutatása’ rész.

Első vásárláskor ne használd még a Paypass (érintéses fizetést), hanem chippel, a bankkártyát a terminálba behelyezve fizess. Ezután már a következő fizetésednél használhatod az érintéses fizetést is.


Gyors bankkártya letiltás és feloldás


Ha elvesztenéd a kártyádat, vagy csak tudod, hogy mondjuk az edzőteremben hagytad, és sok idő visszamenned, akkor az applikációba belépve pillanatok alatt inaktívvá tudod tenni a kártyádat, majd ha visszakerült hozzád, akkor ismét ugyanilyen gyorsan aktiválhatod. És ennek semmi plusz költsége nincs, a kártyapótlásért sem kell pluszban fizetned, ha elvesztenéd.

Így tudod inaktívvá tenni a kártyádat, ezt a mobilapplikáción mutatom most meg Neked. Az lépj be az appba, majd válaszd alul a ‘Fiók’ pontot, majd egyszerűen csak tappold le a ‘Kártya felfüggesztése’ ikont, és rögtön inaktív lesz a kártyád, majd ha még egyszer megérinted, akkor rögtön aktív lesz. Ilyen egyszerű az egész. 🙂

TransferWise bankkártya blokkolása

Új bankkártya igénylése /régi pótlása

Ha elvesztetted, eltört vagy csak valamiért nem működik a bankkártyád, ingyenesen és egyszerűen tudsz egy újat igényelni.

Ezt az igénylést ugyanúgy a ‘Betéti kártya’ menüpontban éred el, a ‘Kártya pótlása’ pontot választva menj végig a lépéseken. Ha például nem működne valamiért az érintéses fizetés (ilyen nálam pont megtörtént), akkor a bankkártyádat még tudod addig hagyományos módon használni, amíg meg nem érkezik az új kártya, és nem aktiválod azt.


TransferWise egyenlegek feltöltése

Itt több lehetőséged is van, ha valamelyik egyenlegedhez pénzt szeretnél hozzáadni.

Elsőnek is menj arra az egyenlegedre, amelyre szeretnél feltölteni valamilyen összeget. Itt rögtön meg tudod nézni az egyenleghez tartozó bankszámla adatokat, amelyre lehet utalni:

TransferWise egyenleg bankszámla adatai

Vagy kattinthatsz felül a ‘Hozzáadás’ gombra is, itt írd be a forint összeget, és válaszd ki, hogy milyen devizában utalsz:

Majd a ‘Következő’ gombra kattintva megjelennek a különböző opciók:

Itt akkor nem számít fel plusz költséget a TransferWise, ha a bankodból utalsz. Ebben az esetben, ha továbbmész, akkor megkapod azokat a banki adatokat, amelyekre utalnod kell, valamint nagyon fontos a Közleménybe beírandó kód is.

De ha van egy olyan bankkártyád, amin van annyi összeg, amennyivel fel szeretnéd tölteni a TransferWise egyenlegedet, akkor azzal is megteheted, de ebben az esetben már extra díjat kell fizetned. Viszont ez nem minden esetben előnytelen a banki utaláshoz képest, a tipp részben ezt is leírom.

Tipp: Ne felejtsd el, hogy Magyarországon van egy úgynevezett tranzakciós illeték is, amit 20 000 Ft feletti utalás esetén kell kifizetned minden esetben. Ez egy állami adó, ami 0,3%-a az utalt összegnek, de szerencsére van egy felső határ is, ami 6000 Ft. Tehát ha 2 millió forintot utalnál, akkor 6000 ft-ba fog pluszba kerülni a tranzakciós illeték, de ha 20 millió forintot utalsz, akkor sem lesz több 6000 Ft-nál.
Ha a TransferWise egyenlegedre 1 millió forintot szeretnél feltölteni, akkor ezt netbankból utalva 0,3%-os adóval plusz 3000 ft-ba fog kerülni, ha ezt egy bankkártyával szeretnéd feltölteni, akkor a TransferWIse 4600 Ft plusz díjat kér el (ugye a bankkártyás fizetésnél már nincs tranzakciós illeték, egyéb banki díj). Ebben az esetben jobb a netbankodból utalva feltölteni az egyenlegedet. De azt mindenképp nézd meg, hogy a bankod számol-e fel plusz díjat az utalásért, mert a 0,3% az csak az állami tranzakciós díj, a bankod még pluszban x %-t felszámolhat és ha ez így van, akkor már nem biztos, hogy utalással éri meg az egyenleg feltöltése. Persze nagyon nagy összegeknél nem fogsz tudni egy bankkártyával feltölteni az egyenlegedet, de pár százezres összegeknél is már lehet, jobban megéri bankkártyával feltöltened a TransferWise egyenlegedet.


Külföldi utalás devizaváltással


Ha külföldi utalást szeretnél magyar bankszámlára (ez valószínűleg gyakori), akkor már váltanod is kell. Mondjuk a németországi bankszámládon van euród. Szeretnél 1000 eurónyi összeget egy magyar bankszámlára utalni, átváltani forintra. Na most azt látod, hogy nem olyan jól vált a bankod, a TransferWise-nak jobb váltási árfolyamai vannak.

A fiókodban kattints az ‘Utalás indítása’ gombra, az applikációan a ‘Küldés’ gombra:

Írd be az összeget, válaszd ki, hogy milyen pénznemből utalsz, és milyenbe váltanál. Ha Te a példa alapján a német netbankodból végeznéd el az euró utalást, akkor válaszd ki az ‘Egyszerű utalás’ opciót, ebben az esetben a legolcsóbb a díj.

Az itt látható díjat tudod egyébként megspórolni az első utalásodnál, ha ezen a linken regisztrálsz TW fiókot!

Menj tovább a lépéseken, és végül fogsz kapni egy TransferWise számlaszámot, a közleménybe kötelezően beírandó kóddal és a pontos összeggel. Szóval Te az 1000 eurót egy euró alapú TransferWise bankszámlára utalod el, majd a megadott magyarországi forint alapú bankszámlára pár órán belül megérkezik az átváltott forint összeg.

Perselyek / megtakarítási számlák létrehozása

A fiókodban bármennyi ilyen perselyt létre tudsz hozni itt:

TransferWise persely létrehozása

Csak kattints a ‘Persely nyitása’ opcióra, adj egy nevet a perselynek, amire félre szeretnél tenni, válaszd ki a pénznemet, majd utána már hozzá is tudod adni az összeget, de ki is hagyhatod ezt a lépést.

Remélem, hogy egy részletes áttekintést kaptál a TransferWise-ról és annak használatáról. Ha lenne további kérdésed, akkor kommentben írj, és válaszolni fogok.

TransferWise ügyfélszolgálat telefonszám és email-es elérhetősége

A cikkem és a videóm tájékoztató jellegű és felelősséget nem tudok vállalni. Ha további kérdésed van vagy nem tudnál valamilyen beállítást, utalást elvégezni, további segítségre van szükséged, akkor keresd meg a TransferWise magyar nyelvű ügyfélszolgálatát.

A telefonszámukat (ami hétköznap 11:00-16:00 érhető el) és a folyamatos emailes elérhetőségüket/üzenetküldést ezen az oldalukon éred el.
Válaszd ki a megfelelő pontot és kattintva a következő résznél választhatsz a hívás és az üzenetküldés között.

GYIK

A TransferWise használata ingyenes?

Számlavezetési díj nincs havonta. Több mint 50 devizában lehet létrehozni számlákat, ezek létrehozása és használata is ingyenes. Ezenkívül ha egy másik felhasználó telefonszáma elérhető a telefonod névjegyei között, tehát ismerősöd, akkor a TransferWise felhasználók egymás közt ingyen tudnak utalni. MasterCard dombornyomott bankkártyának egyszeri 2000 Ft díja van, de ezután nincs éves díja és új kártya igénylése is ingyenes.

Megbízható a TransferWise?

Azt figyelembe kell venni, hogy ez nem egy óriási pénzintézet, de vannak fedezetei, és az is látható, hogy évek óta stabilan, folyamatosan növekvő cégről van szó, amelynek nem csak a bevétele, hanem profitja is növekszik. DE! Nem ajánlott a megspórolt, összes felhasználható vagyont egy banknál tartani. Az átváltásokkal sincs gond, nagy összegeket szoktak átváltani és utalni a TransferWise-on.

Magyar bankszámlaszám elérhető?

Igen, most már teljes értékű forint számlát kapsz a TransferWise fiókodban, így akár a fizetésed is ide érkezhet. Ugyanolyan gyorsan, pár másodperc alatt lehet átutalni másik magyar forint alapú számlára.

Megtakarítási számla elérhető a TransferWise-ban?

Igen! Perselyek elnevezést kapta. Bármennyi ilyen persely/megtakarítási számla létrehozható, különböző devizákban is. Kártyás fizetéskor ezekből soha nem fog költeni a rendszer, de a perselyekből könnyen ki lehet utalni a számlákra.