Wise (TransferWise): Minden, amit tudnod kell! (2021-ben)

Utoljára frissítve: 2021. Sep. 24. | 57 hozzászólás

Magyarországon a két legismertebb fintech cég, a Wise (korábban TransferWise) és a Revolut. Mindkettőt egyre többen használják, devizaváltáshoz, külföldi utazásokhoz vagy csak a mindennapi pénzügyekhez, kártyás fizetésekhez.

A Wise szolgáltatásokban konzervatívabb, de cégként profitot termel és több nagyobb bankkal integrációkat végez. Amíg a Revolut egyre több szolgáltatást kínál, sok mindent alacsonyabb áron, de talán emiatt is vannak hátrányai, kényelmetlenségei.

A Revolut-ról is készítettem már egy átfogó cikket, használatáról és saját tapasztalatimmal kiegészítve.

Szóval most, ebben a cikkben a Wise-ról gyűjtöttem össze a legfontosabb információkat és tapasztalataimat.

Valószínűleg valahonnan hallottál már a Wise-ról (korábban TransferWise). Én évek óta használom, most pedig egy olyan bejegyzést írtam, amiben a Wise előnyeiről és hátrányairól is írok, megosztom a tapasztalataimat, és pár tippet/trükköt is adok.

Természetesen megmutatom a használatát is, hogy ne ütközz nehézségekbe, valamint pár alap- és fontos információt is megosztok.

Kezdd el ezen a linken a pár perces regisztrációt, így az első devizaváltásodnál akár a teljes utalási díjat is megspórolhatod!Ha szeretnél olvasni a Wise-ról (TransferWise), mi a története, hogyan jött létre, mi a működésének az elve és biztonságos-e, akkor a Wise-ról szóló lényegre törő cikkemet tekintsd meg.

Az előnyeiről, hátrányairól, regisztrálás lépéseiről, utalás menetéről és a többi funkcióról, tehát a Wise gyakorlati használatáról ebben a cikkben írok.

Mennyibe is kerül?

Valószínűleg a legtöbb olvasót az érdekli, hogy mennyit is kell fizetni a Wise használatáért, mennyibe kerül a bankkártya és a deviza számlák?

A regisztráció, a Wise fiók létrehozása és az egyenlegek létrehozása, több mint 50 pénznemben ingyenesek!

Ha szeretnéd a banki adatokat, hogy tudj különböző pénznemekben utalásokat fogadni, annak egyszeri díja van, ami 1300 Ft. Ez nem kötelező dolog, de ha szeretnél a Wise egyenlegedre pénzt fogadni, tehát valahonnan utalás is érkezne, akkor szükséged lesz a banki adatokra. Az összeg egyszeri és minden devizaszámlára érvényes, mindenhol utána elérhetőek lesznek a banki adatok. De ha csak arra használod a Wise számládat, hogy te utalsz máshova vagy csak feltöltöd összeggel és utána a kártyával fizetsz, akkor nincs szükséged a banki adatokra…

Ha több mint 15 000 euró feletti összeg van a számládon (csak euróban tárolt összeg számít), akkor annak van egy havi díja, ami a számlán található 15 ezer euró feletti összeg évi 0,4%-a. (további információk, példákkal, kalkulátorral itt található)

A bankkártyának egy egyszeri díja van, de utána nem kell évente kártyadíjat fizetni. De ezekről még részletesebben lejjebb írok.

Ha pénzt töltenél fel a Wise egyenlegedre, devizát váltanál, utalnál másnak, akkor ezeknek a szolgáltatásoknak van díja (ezekről még később írok). Szerencsére mindent meg tudsz nézni még regisztráció előtt is ezen az oldalon. Itt egyszerűen csak válaszd ki, hogy milyen műveletet hajtanál végre, írd be az összegeket, és minden díjat megmutat a kalkulátor.


A Wise előnyei


Nincsenek havidíjak


A Wise fióknak, benne a devizaszámláknak nincsenek havidíjai (van pár feltétel, amelyek nem kötelezőek, ezekről az előző bekezdésben írtam).

Nem kell havonta fizetned csak azért, mert van egy bankszámlaszámod, nincsenek különböző feltételek havonta, amelyek teljesülésével lenne kizárólag ingyenes a számlavezetés (ahogy ezt a hazai bankoknál kérik).
Igaz a dombornyomott MasterCard bankkártyának van egy egyszeri 2390 Ft-os díja, de ezek után nem kell évente fizetni érte és ha valami történne a kártyával, akkor a kártyapótlás díja 1700 Ft.

Forint alapú bankszámla már elérhető


Ezt 2020. szeptemberében tudták beállítani, így minden forint egyenleggel rendelkező felhasználó kap egy forintalapú bankszámlaszámot. A gyors, pár másodperces utalási rendszert is beállították, így a Wise forint egyenlegről kiutalt összegek is pár másodperc alatt megérkeznek a másik magyar bankszámlaszámra. És mostantól akár a fizetésedet is kérheted Wise forintalapú bankszámlaszámra. Ezzel egy nagyobb versenytársat is kaptak a hazai bankok, mivel, ahogy írtam, itt nincsenek havidíjak, éves bankkártyadíjak, stb…

Megjegyzés: A forint alapú bankszámlára csak belföldről lehet utalni, nemzetközi utalásra nincs lehetőség, így SWIFT kódot sem kapsz a forint számlánál.
Valamint a fizetés utalásánál több visszajelzés is van arról, hogy olyan cégeknél, ahol valamilyen eszközt használnak a tömeges fizetés utalásokhoz, a Wise számlára nem tudják kiutalni az összeget, mert külföldi bejegyzésű bank stb… Érdeklődj a munkáltatódnál, hogy képesek-e a fizetést olyan forint alapú számlára kiutalni, amelynél a bank külföldi címen van bejegyezve, valamint SWIFT kód nincs.


Ingyenes értesítések minden fizetésről, utalásról


Van egy szuper applikációja is a Wise-nak, amibe könnyen be tudsz lépni, de ha nincs is megnyitva az app, akkor is mindenről kapsz értesítést. Itt nem kell havonta a kiküldött SMS-ek után fizetned, nincs is SMS, csak értesítések vannak.


Devizaszámlák létrehozása pár kattintással


Tényleg 2-3 kattintással tudsz létrehozni devizaegyenlegeket. Euró, dollár és több mint 50 devizanemben tudsz létrehozni egyenleget. Ezeknek sincs díja, és mindet ugyanaz a bankkártya tudja kezelni. Ide kattintva tudsz deviza egyenlegeket létrehozni:

Deviza egyenlegek nyitása

Bankkártyás fizetésnél az ‘okos-váltás’ működése


Ahogy írtam az előbb, egy bankkártya tudja kezelni a devizákat a fizetésnél. És ezt okosan teszi, mert ha például Németországban 50 eurót kell fizetned, de az euró egyenlegeden csak 30 euró van, akkor a rendszer megnézi, hogy 20 eurónyi összeg van-e mondjuk a forint és az angol font egyenlegeden is. Ha mindkettőn van, akkor abból fog váltani, ahol kedvezőbb abban a pillanatban a devizaváltás.

Tipp: Ha külföldön fizetsz valahol bankkártyával, akkor a terminálon mindig azt a pénznemet válaszd, amelyben fizetsz. Tehát, ha egy németországi boltban 15 eurót kell fizetned és a bankterminál felajánlja, hogy euróban vagy forintban szeretnél fizetni, akkor mindig az eurót válaszd. Ugyanis a megadott forint összeg, az az ottani bank váltási árfolyama lesz, ami nem fogja megérni neked.


Wise felhasználók/ismerősök egymás közt ingyen utalhatnak

Ha megvan egy olyan ismerősöd telefonszáma, akinek van Wise fiókja, és ő bekapcsolta a láthatóságot mások számára is, akkor tudtok egymásnak utalni plusz költségek nélkül, tehát nincs tranzakciós díj.


Gyors ügyfélszolgálat

Igaz, fizikai irodájuk/bankfiókjuk nincs (de ma már nem igen szükséges ez, és a nagy bankok is egyre jobban építik le a bankfiókjaikat), de az online ügyfélszolgálatuk nagyon jó. Ugye 14 országban van ügyfélközpontjuk, Budapesten is, tehát magyar nyelven is tudsz segítséget kérni emailben (pár órán belül válaszolnak), de online chaten is elérhetőek. És ezt is folyamatosan fejlesztik, egyre több embert vesznek fel az ügyfélszolgálataikra.


Mi a különbség a külföldi bankkártyás fizetéseknél?


Ez az egyik olyan rész, amit sokan nem is tudnak, de ezen lehet még sokat spórolni!

Ha külföldre utazol, akkor ugye váltanod kell valamilyen módon, de ha egy külföldi weboldalról vásárolsz (pl.: Ebay, Aliexpress, stb…), akkor is másik devizában kell fizetned a bankkártyáddal.

Ha külfödön szeretnél például euróban fizetni, akkor az egyik legrosszabb eset, ha a forint alapú bankkártyáddal fizetsz! Ezt sokan nem értik, nem tudják, hogy miért is van így…

Én most a K&H Bank példáját tudom bemutatni, mert ennél a banknál vagyok, de így működik más hazai bankoknál is a bankkártyás fizetés más devizában.

Az első fontos információ, hogy a MasterCard kártya euró, a Visa kártya meg dollár alapú. Ha például a MasterCard kártyáddal egy külföldi oldalon dollárban fizetsz, akkor elsőnek átváltja a bankod euróba a dollár összeget a kártya miatt, és utána váltja át az eurót forintra. Tehát egy kétszeres átváltás történik, ami már alapból nem előnyös…

Ezek után a netbankban látható, hogy nem rögtön könyvelik ezt le és végzik el a váltást, hanem csak 1 vagy több nappal később. Nálam ez két nap volt ennél a dollár fizetésnél:

deviza váltás bankkártyás fizetés esetén

Ráadásul a bankok a deviza eladási árával váltanak (ha szerencsés vagy, akkor ez két nap múlva jobb lehet, ha nem, akkor rosszabb… Például most, amikor a cikket írom, 1 nap alatt 5 forinttal lett rosszabb a forint az euróhoz képest…).

Na most ez a Wise bankkártyás fizetésnél nincsen. Itt valós időben vált a rendszer a forint egyenlegedből, rögtön könyveli, és én általában 5-6 forinttal kevesebbért váltok egy eurónként/dolláronként…

Az utalásoknál ugyanez a helyzet, igaz ott már nincs a kétszeri váltás a bankoknál, de az árfolyam ekkor is jobb szokott lenni a Wise-nál. A probléma itt inkább a bankoknál az, hogy szerintem 10-ből 9 ember nem tudja, hogy mennyit is kell fizetnie a banknak utalási költségként. A kondíciós listát/hirdetményt kell valahonnan előkeríteni a bank oldalán, majd a sok oldalas PDF doksiban megtalálni a saját számlacsomagunkat, és még ott is ki kell bogozni, hogy akkor pontosan, milyen devizautalást is végzünk, majd a megadott százalékkal kiszámolni ezt…

A költségek bankokként nagyon eltérőek lehetnek, mivel valahol meghatároznak egy minimum összeget deviza/külföldi utalás esetén, és a maximum összegeknél is vannak nagyobb eltérések…

A Wise oldalán már regisztráció előtt gyorsan meg lehet nézni, hogy mennyibe is kerül az utalási díj, de amikor utalsz, akkor is mindent megmutat a rendszer, nincsenek ilyen elrejtett költségek.


Hátrányai


Nincs saját ATM, de van ingyenes készpénzfelvételi lehetőség

A Wise-nak nincs saját ATM-je, ahol készpénzt tudsz levenni.

Viszont természetesen más bankok automatáinál tudod használni a kártyádat. Ha Európában vagy az Egyesült Királyságban vennél fel készpénzt egy automatából:
200 GBP/EUR összegig két ingyenes készpénzfelvételre van lehetőséged havonta. Ezután tranzakciónként 0,50 GBP/EUR díjat számol fel a Wise. Ez egy fix díj. Amennyiben 200 GBP/EUR felett veszel fel pénzt az adott hónapban, további 1,75% díjat kell fizetned.

Ha a Wise nem is számol fel díjat levételnél, de az ATM valamennyi összeget felszámolhat. Ez ATM-enként változó, de ingyenes is található akár (de ez országonként is eltérhet, van ahol egyáltalán nincs olyan bank ATM, ahol ingyenesen lehetne felvenni készpénzt más bank kártyájáról).

MasterCard oldalán található egy ATM kereső, amiben be kell írnod a várost, majd kattints a ‘View more options’ részre, ezután a legördülő részen kattints a ‘No Access Fee (within country)’ pontra. Ezt a szűrőt kiválasztva olyan ATM-ek jelennek meg, amelyeknél nem kell extra díjat fizetni. Viszont nem garantált az, hogy az itt található ATM-k listája, információk naprakészek!

PayPal számláról nem lehet Wise egyenlegre kiutalni


Ha van PayPal fiókod, és azon mondjuk devizád, akkor abban sajnos jelenleg nem lehet még Wise számlát vagy bankkártyát beállítani, és arra kiutalni a PayPal-ban tartott összeget.

Viszont a Wise bankkártyát be tudod állítani a PayPal fiókban, mint fizető eszköz. De arra figyelj, hogy csak akkor fogja a Wise váltani a devizát, ha ezt beállítod a PayPal fiókodban! Ugyanis alapértelmezetten és a tavalyi design változtatás után is (akkor visszaálltak a kártyáknál a PayPal-os váltás) a PayPal fog váltani.

Szóval ha dollárban kell fizetned, de a csatolt bankkártyán forint összeg van, akkor a PayPal fog váltani, a bankkártyáról meg már a váltott forint összeg fog lejönni és hát a PayPal elég rosszul vált, vagyis plusz keresnek ezen is.

Szóval jelentkezz be a PayPal fiókodba, majd az eléggé elrejtett beállításokhoz kattints ide és rögtön odajutsz. Itt láthatóak a hozzáadott bankkártyák. Mindegyiknél a bankkártya szám végén van egy ‘Conversion Options’ felirat, arra kattints rá. Majd az itt megjelenő két opciónál a másodikat válaszd ki, a ‘Bill me in the currency listed on the seller’s invoice.’ . Ezután kattints a ‘Submit’ gombra és ezt végezd el mindegyik bankkártyánál. Majd a végén kattints a ‘Save’ gombra.

Ezek után már a bankkártyához kapcsolódó bank fog váltani, ha más devizában fizetsz. 🙂


Regisztráció

A regisztráció nagyon gyors, minden online elintézhető pár perc alatt.

Ide kattintva kezd el a regisztrációt. Töltsd ki a mezőket, de akár Apple, Google vagy Facebook fiókkal is tudsz még gyorsabban regisztrálni:

Wise regisztráció

Menj végig a lépéseken, és kész is a fiókod. Személyes okmányok befotózására is szükséged lesz, de ezt jelezni fogja a rendszer, több mindentől függ, hogy mikor kérik a személyi igazolványod fotóját.

Érdemes az applikációt is letöltened, ott majd egy 5 számjegyű belépőkódot kell megadnod, és használnod a későbbiekben, ez sem bonyolult, végigvezet a lépéseken a rendszer.


Wise bankkártya igénylése és aktiválása

Csak lépj be laptopon/számítógépen a ‘Kártya’ menüpontba, és ott tudod igényelni a bankkártyát. Menj végig a lépéseken, add meg a lakcímedet és pár nap alatt postán meg is fog érkezni a levél. A bankkártyának van egy egyszeri 2390 Ft díja.

Aktiváláshoz lépj be ezután ismét a számítógépeden vagy az appban a ‘Kártya’ menüpontba, és írd be a kártya alján található 6-jegyű kódot:

TransferWise bankkártya aktiválása

Ezután a bankkártyád PIN kódját nézd meg, amit az applikációban itt találsz meg: ‘Fiók’ >> ‘Kártya’ >> ‘PIN-kód mutatása’.

Ugyanezt a számítógépen a ‘Kártyák’ fiókban éred el, ott van a ‘PIN mutatása’ rész.

Első vásárláskor ne használd még a PayPass (érintéses fizetést), hanem chippel, a bankkártyát a terminálba behelyezve fizess. Ezután már a következő fizetésednél használhatod az érintéses fizetést is.


Gyors bankkártya letiltás és feloldás


Ha elvesztenéd a kártyádat, vagy csak tudod, hogy mondjuk az edzőteremben hagytad, és sok idő visszamenned, akkor az applikációba belépve pillanatok alatt inaktívvá tudod tenni a kártyádat, majd ha visszakerült hozzád, akkor ismét ugyanilyen gyorsan aktiválhatod. És ennek semmi plusz költsége nincs (de egy esetleges kártyapótlásnak lesz 1700 Ft-os díja).

Így tudod inaktívvá tenni a kártyádat, ezt a mobilapplikáción mutatom most meg Neked. Az lépj be az appba, majd válaszd alul a ‘Fiók’ pontot, majd egyszerűen csak tappold le a ‘Kártya felfüggesztése’ ikont, és rögtön inaktív lesz a kártyád, majd ha még egyszer megérinted, akkor rögtön aktív lesz. Ilyen egyszerű az egész. 🙂

TransferWise bankkártya blokkolása

Új bankkártya igénylése /régi pótlása

Ha elvesztetted, eltört vagy csak valamiért nem működik a bankkártyád, akkor egyszerűen tudsz egy újat igényelni. A kártyapótlás díja 1700 forint.

Ezt az igénylést ugyanúgy a ‘Betéti kártya’ menüpontban éred el, a ‘Kártya pótlása’ pontot választva menj végig a lépéseken. Ha például nem működne valamiért az érintéses fizetés (ilyen nálam pont megtörtént), akkor a bankkártyádat még tudod addig hagyományos módon használni, amíg meg nem érkezik az új kártya, és nem aktiválod azt.


Virtuális bankkártya létrehozása

Virtuális bankkártyák használata egyre népszerűbb, mert ezzel el lehet kerülni az online fizetésekben rejlő veszélyeket és visszaéléseket. Ez nem egy kézzel fogható, fizikai kártya, így csak online fizetéseknél tudod használni. A Wise Visa típusú virtuális bankkártyát ad, amivel igazából mindenhol tudsz online fizetni.

Maximum 3 virtuális kártya hozható létre.

Szóval virtuális bankkártyát akkor érdemes használni, ha mondjuk olyan weboldalon/webshopon fizetnél, amit még nem ismersz vagy bizonytalan vagy az oldalon, esetleg előfizetnél valamit és félsz attól, hogy az előfizetést nem fogod tudni könnyen lemondani. A virtuális bannkártya előnye, hogy pár kattintással létrehozható, megkapod a kártya adatait és a kártyát pár kattintással törölheted is, majd létre tudsz hozni egy másik virtuális bankkártyát, amelynek már új kártyaadatai lesznek. A Wise-nál egyszerre több virtuális bankkártyád is lehet (de maximum három).

Amit a Wise-nál (még?) nem beállítható, hogy maximum mekkora összeg vonható le a virtuális kártyáról vagy nem lehet megadni, hogy maximum mennyi fizethető a kártyával egyszerre. Perselyeket érdemes létrehozni és oda elkülöníteni összegeket, azokról nem fog levonni a kártya. Érdemes annyi összeget tartani a különböző deviza számlákon, amennyire szükség van, a többit perselyekbe tenném…

Az viszont beállítható, hogy milyen fizetési módokat engedélyezz. Online fizetések, PIN kód megadását igénylő tranzakciók és mobiltárcáknál tudod engedélyezni vagy kikapcsolni:

wise virtuális bankkártya fizetési módok beállítása

Virtuális bankkártyák igénylése

A ‘Betéti kártya’ menüpontba lépj be és lejjebb találod a ‘Kártya igénylése’ résznél találod. Kattints a ‘Virtuális kártya igénylése’ gombra és kész is. Ezután ugyanígy a ‘Betéti kártya’ menüben találod a ‘Virtuális’ rész alatt:

Wise virtuális bankkártya

Wise egyenlegek feltöltése

Itt több lehetőséged is van, ha valamelyik egyenlegedhez pénzt szeretnél hozzáadni.

Elsőnek is menj arra az egyenlegedre, amelyre szeretnél feltölteni valamilyen összeget. Itt rögtön meg tudod nézni az egyenleghez tartozó bankszámla adatokat, amelyre lehet utalni:

TransferWise egyenleg bankszámla adatai

Vagy kattinthatsz felül a ‘Hozzáadás’ gombra is, itt írd be a forint összeget, és válaszd ki, hogy milyen devizában utalsz:

Majd a ‘Következő’ gombra kattintva megjelennek a különböző opciók:

Itt akkor nem számít fel plusz költséget a Wise, ha a bankodból utalsz. Ebben az esetben, ha továbbmész, akkor megkapod azokat a banki adatokat, amelyekre utalnod kell, valamint nagyon fontos a Közleménybe beírandó kód is.

De ha van egy olyan bankkártyád, amin van annyi összeg, amennyivel fel szeretnéd tölteni a Wise egyenlegedet, akkor azzal is megteheted, de ebben az esetben már extra díjat kell fizetned. Viszont ez nem minden esetben előnytelen a banki utaláshoz képest, a tipp részben ezt is leírom.

Tipp: Ne felejtsd el, hogy Magyarországon van egy úgynevezett tranzakciós illeték is, amit 20 000 Ft feletti utalás esetén kell kifizetned minden esetben. Ez egy állami adó, ami 0,3%-a az utalt összegnek, de szerencsére van egy felső határ is, ami 6000 Ft. Tehát ha 2 millió forintot utalnál, akkor 6000 ft-ba fog pluszba kerülni a tranzakciós illeték, de ha 20 millió forintot utalsz, akkor sem lesz több 6000 Ft-nál.
Ha a Wise egyenlegedre 1 millió forintot szeretnél feltölteni, akkor ezt netbankból utalva 0,3%-os adóval plusz 3000 ft-ba fog kerülni, ha ezt egy bankkártyával szeretnéd feltölteni, akkor a WIse 4600 Ft plusz díjat kér el (ugye a bankkártyás fizetésnél már nincs tranzakciós illeték, egyéb banki díj). Ebben az esetben jobb a netbankodból utalva feltölteni az egyenlegedet. De azt mindenképp nézd meg, hogy a bankod számol-e fel plusz díjat az utalásért, mert a 0,3% az csak az állami tranzakciós díj, a bankod még pluszban x %-t felszámolhat és ha ez így van, akkor már nem biztos, hogy utalással éri meg az egyenleg feltöltése. Persze nagyon nagy összegeknél nem fogsz tudni egy bankkártyával feltölteni az egyenlegedet, de pár százezres összegeknél is már lehet, jobban megéri bankkártyával feltöltened a Wise egyenlegedet.


Külföldi utalás devizaváltással


Ha külföldi utalást szeretnél magyar bankszámlára (ez valószínűleg gyakori), akkor már váltanod is kell. Mondjuk a németországi bankszámládon van euród. Szeretnél 1000 eurónyi összeget egy magyar bankszámlára utalni, átváltani forintra. Na most azt látod, hogy nem olyan jól vált a bankod, a Wise-nak jobb váltási árfolyamai vannak.

A fiókodban kattints az ‘Utalás indítása’ gombra, az applikációan a ‘Küldés’ gombra:

Írd be az összeget, válaszd ki, hogy milyen pénznemből utalsz, és milyenbe váltanál. Ha Te a példa alapján a német netbankodból végeznéd el az euró utalást, akkor válaszd ki az ‘Egyszerű utalás’ opciót, ebben az esetben a legolcsóbb a díj.

Menj tovább a lépéseken, és végül fogsz kapni egy Wise számlaszámot, a közleménybe kötelezően beírandó kóddal és a pontos összeggel. Szóval Te az 1000 eurót egy euró alapú Wise bankszámlára utalod el, majd a megadott magyarországi forint alapú bankszámlára pár órán belül megérkezik az átváltott forint összeg.

Perselyek / megtakarítási számlák létrehozása

A fiókodban bármennyi ilyen perselyt létre tudsz hozni itt:

TransferWise persely létrehozása

Csak kattints a ‘Persely nyitása’ opcióra, adj egy nevet a perselynek, amire félre szeretnél tenni, válaszd ki a pénznemet, majd utána már hozzá is tudod adni az összeget, de ki is hagyhatod ezt a lépést.

Céges számla tudnivalók

Pár fontosabb tudnivalót összegyűjtöttem a Wise céges számlával kapcsolatban:

 • A céges számlának nincs havidíja. A nyitáskor van egy egyszeri 6000 ft-os díj.
 • Bankkártya igénylése ingyenes (cserekártya díja: 1400 Ft)
 • Egyenleg 50+ különböző pénznemben lehet (nincs díja ennek sem).
 • Egyéni magyar, forint alapú számlaszámot kapsz (nem egy gyűjtőszámlát kapsz).
 • Országon belüli utalás Wise számláról fixen 96 Ft-ba kerül összegtől függetlenül (magánszemélyeknek is ennyi).
 • Nem minősül a Wise magyar pénzintézménynek, hiába ad magyar számlaszámot. Így nem tudsz csak a Wise-nál céges számlát tartani, ha céged van vagy áfafizetésre kötelezett vagy. Egy magyar banknál/pénzintézetnél is kell legyen számládnak. Viszont a Wise-ról intézheted a céges utalásokat stb…
 • Kivonatok letölthetőek. Minden pénznemhez külön, ha szükséges. Az utalásokról is lehet bizonylatot letölteni, ahol szerepel többek között az átváltott összeg, árfolyam, felszámított költség.

További információt a Wise céges számláról itt találsz vagy keresd bátran a magyar nyelvű ügyfélszolgálatukat, akikek emailben mindig, telefonon megadott idősávban elérhetőek, itt van az ügyfélszolgálat elérhetősége.

Wise ügyfélszolgálat telefonszám és email-es elérhetősége

A cikkem és a videóm tájékoztató jellegű és felelősséget nem tudok vállalni. Ha további kérdésed van vagy nem tudnál valamilyen beállítást, utalást elvégezni, további segítségre van szükséged, akkor keresd meg a Wise magyar nyelvű ügyfélszolgálatát.

A telefonszámukat (ami hétköznap 11:00-16:00 érhető el) és a folyamatos emailes elérhetőségüket/üzenetküldést ezen az oldalukon éred el.
Válaszd ki a megfelelő pontot és kattintva a következő résznél választhatsz a hívás és az üzenetküldés között.

Wise Budapesten elérhető?

A Wise Budapesten olyan irodával van jelen, ahol ügyfeleket/érdeklődőket nem fogadnak személyesen. Itt az online és a telefonos ügyfélszolgálat munkatársai dolgoznak. A Wise egy online banki szolgáltató, ami nem rendelkezik fizikai bankfiókokkal és nincsenek saját ATM-ek.

Tehát személyesen nem, de emailben, chaten és telefonon is elérheted őket, magyar nyelven is. Erről feljebb, az előző fejezetben írtam bővebben.

Így védekezz a csalások ellen!

A Wise kapcsán is sajnos történnek csalások, erről külön emailt is küldött a cég a közelmúltban:

A következő ábrán láthatsz tanácsokat a Wise-tól, a csalások elkerüléséhez:

TransferWise csalások elkerülése

Ami még fontos, hogy csak a Wise oldalán elérhető telefonszámot hívd fel! Én sem közöltem az oldalamon a telefonszámukat, a hivatalos oldalukra irányítalak inkább.

A cég ezt írta a telefonos csalásokkal kapcsolatban:
“…Mostanában több olyan esettel találkoztunk, amelynek áldozatai Wise ügyfelek. Ezekben az esetekben a csalók ügyfélszolgálatos kollégáinknak adták ki magukat, és így elérték, hogy az ügyfél hozzáférést engedélyezzen a fiókjához…”

Ha arra gyanakszol, hogy csalás áldozata lettél, a következőket kell tenned.

Kezdd el ezen a linken a pár perces regisztrációt, így az első devizaváltásodnál akár a teljes utalási díjat is megspórolhatod!

Erasmus ösztöndíj fogadására is használható a Wise számla? – Saját tapasztalataim…

Saját tapasztalatom van az Erasmus ösztöndíjjal kapcsolatban, mivel én is egy szemesztert tanultam Németországban.

Pár évvel ezelőtt még nem volt elérhető a Wise számomra (vagy még nem volt annyira népszerű/elterjedt), így én is magyar banknál hoztam létre egy euró alapú deviszaszámlát és igényeltem mellé egy dombornyomott bankkártyát. Erre azért volt ugye szükség, mert az Erasmus ösztöndíj egy részét még a kiutazás előtt átutalják, tehát a célországban nem valószínű, hogy létre tudsz hozni egy ottani bankszámlát ezelőtt.

Ez elég drága volt végül, mivel a dombornyomott bankkártyának volt rögtön egy több ezer forintos éves díja, számladíja és készpénz felvétel minden esetben külföldi ATM-ből 8 euró volt… ha meg később átutaltam a németországi ingyenes bankszámlaszámomra eurót, hogy majd onnan ingyen tudjak levenni készpénzt, utalási díjat ismét kellett fizetnem, nagyobb összegnél ez több ezer forint volt…

Ma már erre igazából nincs szükséged, mivel ha nyitsz egy Wise számlát, euró devizaszámlaszámodat meg tudod adni az Erasmus jelentkezésednél és oda utalják el az első részletet. Ezután a Wise számládról bármekkora összeget csak 0,28 euró utalási díjjal tudsz átutali egy másik külföldi bankszámlaszámra (ahol töltöd majd az Erasmus félévedet és ott valószínűleg diákként ingyen kapsz egy banknál számlát, kártyát, ingyen tudsz felvenni készpénzt stb…).

Ha mondjuk az Erasmus tanulmányod alatt kapsz otthonról forintot vagy te utalnál át magadnak, akkor is érdemes inkább a Wise számládra utalni és átváltani, majd onnan átutalni egy külföldi számlaszámra. Azért, mert a Wise egyszerűen jobb árfolyamon vált, mint egy magyarországi, vagy külföldi bank.

Videó

Egy videót is készítettem, amelyben körülbelül azokat mondom el, amit itt is leírok, de lehet, hogy a rendszer használatához jobban szereted a videós anyagot. A videó után kezdődik a cikk.

 

Wise vagy Revolut? Mik a különbségek?

Sokszor jön fel a kérdés, hogy mi a különbség a két cég között. Melyiket éri meg inkább használni?

Van a kettő szolgálató között különbség, főleg a díjszabásokban, de az elérhető funkciókban is.

Röviden azt tanácsolom/tanácsolják, hogy kisebb összegek utalásánál, fizetéseknél a Revolut, míg nagyobb pénzösszegek utalásánál és használatánál a Wise-t érdemes használni. De azért ebből még nem érdemes dönteni az egyik vagy a másik mellett, mindenképp azt is nézd meg, hogy neked mik az igényeid, mik a prioritások vagy biztosan szükséged lesz arra a rengeteg extra funkcióra és szolgáltatásra, amit például a Revolut ajánlj? 🙂

Egy táblázatban összegyűjtöttem a legfontosabb dolgokat és látni fogod, hogy mit tud/ajánlj a Wise vagy a Revolut. Mindkettőnél csak az ingyenes, havidíj mentes csomagokat mutatom meg (Wise esetén például nincs is havidíjas csomag).

WiseRevolut (standard csomag)
Regisztrációs díj:NincsNincs
Bankszámla adatok igénylése:Egyszeri 1300 Ft-os díj, minden devizaszámlához utána lesz banki adat, de ez az opció nem kötelező.Nincs díja.
Forint számla:Egyedi forint alapú bankszámlaszám (nem gyűjtőszámla).Van, de gyűjtőszámla, így nincs egyedi forint alapú bankszámlaszám, közleményben referencia kódot kell megadnia az utaláskor.
Mennyi pénznemben létrehozható számla?Több mint 50.30
Bankkártya díja:Első kártya díja (nincs pluszban kézbesítési költség): 2390 Ft; utána nincs éves kártyadíj.Első kártya ingyenes, de van kézbesítési díja (~2100 Ft); utána nincs éves kártyadíj.
Virtuális kártya díja:Maximum 3 virtuális kártya igényelhető. Mindegyiknél a kártyaadatok cseréje kérhető.2 féle virtuális kártya van. 1 db egyszer használatos virtuális kártya hozható létre (ennek adatai minden vásárlás után megváltozik). És max. 5 db normál virtuális kártya hozható létre.
A számlákra feltölthető összegek díja:Csak a banki utalás esetén ingyenes a feltöltés. Bankkártyás feltöltés esetén díjat számol fel a rendszer.Bankkártyával, online utalással is ingyen feltölthető összeg a számlákra.
Havi készpénzfelvétel díja:Havonta 200EUR/200GBP megfelelő forint összegig ingyenes a felvétel, afelett 1,75%. Vagy az első kettő felvétel ingyenes.Havonta 75 000 Ft-ig ingyenes, afelett 2%. Vagy az első 5 felvétel ingyenes.
Váltási díjak:Mindig van valamennyi díj a váltásra (0,42%-tól indul, de nagyobb összegek esetén ez csökken, itt előre kikalkulálható minden költség)Hétköznap ingyenes devizaváltás, de havonta 1000 font/350 000 ft-ig. Efelett 0,5% a díj. Hétvégenként mindig van plusz díj. Minden díjról ezen az oldalon találsz infókat.
Utalási díjak:Minden utalásnak van egy egyszeri 85 ft-os díja. Ha váltasz is, akkor ugye jön még rá a váltási díj, amiről az előzőekben írtam.A lokális utalások ingyenesek.. Szóval Revolut forint számláról forintot utalni egy magyar székhelyű banki számlára ingyenes. (Wise forint számlára például nem lehet már ingyenesen, mert a Wise nem magyar székhelyű bank, ebben az esetben 2000 Ft-os díja lesz az utalásnak.). A SEPA országok közötti eurós utalások ingyenesek. A SEPA régión kívüli utalásnál az első ingyenes, utána 150 ft utalásonként. SWIFT utalások esetén a dollár utalásnál van egy fix 1500 ft-os díj, a többinél 2000 Ft. Ha például dollárt utalsz magyarországi bankfiók dollár számlájára, akkor mivel a fogadó ország nem a hivatalos devizájában utalsz, így itt a dollár miatt 1500 ft-os díja van.
Profitot termel a cég?Igen, évek óta nyereséget termelő cég a Wise.Nem, még a Revolut nem zárt le nyereséges évet.
Kriptovaluta vásárlási lehetőség:NincsIgen (2,5%-os díjjal)

GYIK

Megbízható a Wise?

Azt figyelembe kell venni, hogy ez nem egy óriási pénzintézet, de vannak fedezetei, és az is látható, hogy évek óta stabilan, folyamatosan növekvő cégről van szó, amelynek nem csak a bevétele, hanem profitja is növekszik. DE! Nem ajánlott a megspórolt, összes felhasználható vagyont egy banknál tartani. Az átváltásokkal sincs gond, nagy összegeket szoktak átváltani és utalni a Wise-on.

Forint alapú bankszámlaszám elérhető?

Igen, most már teljes értékű forint számlát kapsz a Wise fiókodban (nem gyűjtőszámla). Ugyanolyan gyorsan, pár másodperc alatt lehet átutalni másik magyar forint alapú számlára. További információkat itt találsz. »

Megtakarítási számla elérhető a Wise-ban?

Igen! Perselyek elnevezést kapta. Bármennyi ilyen persely/megtakarítási számla létrehozható, különböző devizákban is. Kártyás fizetéskor ezekből soha nem fog költeni a rendszer, de a perselyekből könnyen ki lehet utalni a számlákra.

Virtuális bankkártya létrehozható?

Igen! Több virtuális kártya is létrehozható pár kattintással és ugyanilyen gyorsan törölhetőek is. Ez további biztonságot ad az online fizetéseknél.


57 hozzászólás

 1. Üdvözlöm! Kérdésem: 1. amennyiben nyitok egy forint számlát, arról más bankoknál lévő forint számlához hasonlóan utalható, fogadhatok utalást? 2. Kérhetem-e a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságot, hogy Wise forint számlára utalja a nyugdíjamat? 3. Amennyiben igénylek egy Master Card kártyát, az a számlámhoz kapcsolódik, vagy a számlától függetlenül működik?
  Köszönöm a választ

  Válasz
  • Kedves Péter! 1. Igen, kapsz egy számlaszámot is, valamint ugyanúgy másodperceken belül megy át az utalás vagy érkezik magyar bankszámláról/ra. Viszont jelenleg SWIFT kódot nem kapsz a magyar forint számlához, így külföldi számláról a Wise forint számlára nem tudnak utalni. További infók itt erről: https://wise.prf.hn/l/6PGjVBA
   2. Őket kell megkérdezni. Lehet abból probléma, hogy a bank címe az külföldi és nincs SWIFT kód sem, ezért megkérdezném.
   3. A kártya a számlához tartozik, egy kártyával lehet különböző devizákban fizetni. A cikkben írtam is erről, hogy miként vált, hogyan működik. 🙂

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
 2. Kedves Zsolt!

  Köszönöm szépen a leírásodat, mindenképp hasznosak az abban foglaltak!
  Csak egy kérdésemre nem találtam itt sem választ (sem a Wise oldalán): hogyan tudom feltölteni a virtuális kártyám egyenlegét?
  Az OTP-n belül, egy egyszerű (azonnal végrehajtott, és ingyenes) utalással tudom ezt megtenni, a lakosságiról, a virtuális bankkártyám szeparált egyenlegére. Itt ennek a nyomát sem látom… Létezhet az, hogy a Wise-nál nincs egy külön egyenlege a virtuális bankkártyának? Akkor meg, minek az egész? Hisz így ugyanúgy le lehet valakinek üríteni az egész egyenlegét, ha kiszivárogna valamelyik kártyájának az adatai…

  Válaszodat előre is megköszönöm!

  Válasz
  • Kedves Péter! Igen, egyelőre így van, nincs külön elkülönített rész a virtuális kártyákhoz vagy nem lehet megadni, hogy maximum mennyi fizethető. Fizetési módokat lehet állítgatni a kártyáknál. Ezenkívül perselyeket érdemes létrehozni és oda elkülöníteni összegeket, azokról nem fog levonni a kártya. Érdemes annyi összeget tartani a különböző deviza számlákon, amennyire szükség van, a többit perselyekbe tenném… 🙂

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
 3. Szia Zsolt!

  Az USA-ból várok egy nagyobb összeget. A Wise tűnik a járható útnak, mivel USD-t utalnának. A Wise-on belül nyitnom kell egy USD “számlát”, oda fog érkezni az utalás. Azután a Wise-on belül átváltom forintra (?!) vagy átrakom a forint számlámra (?!) és azután tudom küldeni a forintot egy (pl K&H) magyarországi bankba? Ez így működhet? Váltás, utalás…

  Válasz
  • Szia Péter! Igen, a Wise-ban nyitnod kell egy USD számlát, ez pár kattintás. Kapni fogsz egy számlaszámot, más adatokkal, azt megadod az utalónak. Beérkezik az összeg, ami a dollár számládon lesz. Majd utána eldöntöd, hogy mikor váltanád át. Szóval vagy átteszed/átváltod a forint alapú számlára, vagy egyből tudod utalni a K&H bankos számlára, váltással együtt. Ugyanaz a Wise által felszámított költséget nézve (átváltási díj + utalási díj) mindkettőnek. Itt van egy szuper kalkulátor, ezen tudod még ezt megnézni: https://wise.prf.hn/l/KL9w34g
   Az még előny, hogy igaz forint alapú számlád van a Wise-nál, ha onnan utalsz egy magyar bankszámlára forintot, akkor a magyarországi tranzakciós illetéket (0,3% 2 millió forintig vagy efelett max 6000 ft) nem kell kifizetned (mivel a Wise nem Magyarországon bejegyzett bank), szóval csak a fix 96 ft-os Wise által felszámított utalási díj van és ugyanúgy másodpercek alatt megérkezik a K&H számládra a forint összeg. 🙂

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
 4. A wise számlára tud e a behajto tiltást tenni?

  Válasz
  • Kedves Kinga! Erre nem tudom a választ, jogi szakembert kell megkérdezni inkább erről. A Wise nem Magyarországon jegyzett bank, ennyi infót tudok.

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
 5. Angliaban elek angol banknal van szamlam. Magyarorszagon oroklok nemi penzt. Mit kell tennem,hogy az osszegek atkeruljenek a szamlamra?

  Válasz
  • Kedves Edit!

   A cikkben megtalálod az útmutatót, hogyan regisztrálj a Wise-ra, hogyan tudsz váltani Wise-on keresztül és utalni egy külföldi számlaszámra. Ha a cikk nem segítene, akkor ott a Wise hivatalos ügyfélszolgálata, magyar nyelven is elérhetőek vagy a weboldalukon is vannak további infók: https://wise.prf.hn/l/KmolMjV

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
 6. Abban kérnék segítséget, hogy ha nincs deviza számlám, de szeretnék a Wise-n USD számlát nyitni, akkor hogyan tudok befizetni rá pénzt? Köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Krisztián! Regisztrálni kell elsőnek a Wise-ra. Utána pár kattintással létre lehet hozni egy USD deviza számlát (cikkben megtalálod ehhez az útmutatót). Ezután több lehetőség is van erre a dollár deviza számlára pénzt rátenni. Itt írok erről a cikkben, annyi, hogy itt a dollár részről indulsz el: https://martincsekzsolt.hu/transferwise-minden-amit-tudnod-kell/#transferwise-egyenlegek-feltoltese
   De lehet a Wise fiókban elsőnek a forint számlára forintot utalni és amikor szeretnéd át tudod váltani dollárra a Wise fiókon belül a dollár deviza számládra.

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
 7. Segítségét kérném. Tegnapi napon utaltam EUR-t. A bankomat hívtam és megérkezett az mondták, hogy az utalás kiment Wise-HuF számlaszámra. Applikáción látom is viszont már 1 napja nem történik semmi.. a garantál árfolyamorót most hétvégére gondolom buktam..
  Applikáció: Arra várunk, hogy megérkezzen a pénzed_Ha már elküldted a bankodból a TransferWise-nak akkor az már úton van hozzánk.Értesítünk, amint megérkezik..
  Kérdésed- hol van akkor most a pénzem? Árfojam gar. ugrott, így újraszámolják, viszont pont annyi pénz van a Wise számlén amennyi szükséges.. így ha újrakalkulálják akkor nem lesz elég összeg..- Mit lehet ilyenkor tenni?
  Találkozott már ilyennel?

  Válasz
  • Kedves Krisztián! A garantált árfolyamról itt találsz további infókat: https://wise.prf.hn/l/rpOpLW9 – ezek szerint például a hétvége nem számít bele és ha rögtön elindítottad az utalást, szerintem biztosan nem fogod bukni ezt a garantált átváltási árfolyamot. 🙂
   De szerintem akkor keresd fel a Wise ügyfélszolgálatát, magyar nyelven is elérhetőek, most már valószínűleg emailben, hétfőn akár telefonon is: https://wise.prf.hn/l/KmolMjV

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
 8. Kedves Zsolt! Az lenne a kérdésem, hogy Magyarországon kártyára tudok befizetni készpénzt vagy csak utalással lehetséges az egyenleg feltöltés?Előre is köszönöm!!!

  Válasz
  • Kedves Olga!
   A Wise-nak saját ATM-je és bankfiókja nincsen, így nem tudsz készpénzt feltölteni.

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
 9. Kedves Zsolt!
  2 kérdésem van:
  1, A Wise virtuális kártyám mennyi internetes vásárláshoz használható, ha én online vásárlásokhoz szeretném használni?

  2, csak, azért,hogy jól értem e-: az internetes vásárláshoz a forint számlámról előzőleg feltöltök egy szükséges forint összeget, a Wise számlámra, és az internetes kártyás vásárláskor a virtuális Wise kártyámmal tudok fizetni modjuk USD-ben?

  Válasz
  • Szia!
   1, A virtuális kártyáknál külön limitet nem lehet tudtommal jelenleg beállítani. Ha belépsz a Kártyák menübe, ott van egy olyan, hogy számla limitek pont, azon belül lehet állítani az online fizetésnél limitet. Szerintem az ott beállítottak vonatkozik a fizikai kártyára és minden virtuális kártyára is…

   2, Igen a Wise számlán kell lennie valahol a megfelelő összegnek. Ugye lehet ez forint, euró, dollár bármelyik devizaszámlán… Ha dollárban fizetsz és nincs dollárod a dollár alapú számládon, akkor a Wise automatikusan arról fogja levonni és váltani az aktuális árfolyamon, amelyiken van megfelelő összeg, ha forinton van megfelelő összeg, akkor onnan vált. De ha például van forintod és euród is, akkor arról vált dollárt fizetésnél, ami jobban megéri… Ugye ha van olyan időszak, amikor a forint erős és jól lehet váltani dollára (most talán ilyen időszak van), akkor érdemes Wise-n belül a forint számláról a dollárra átteni/átváltani. Főleg, ha tudod, hogy fogsz valamit dollárban fizetni hamarosan… a Wise jutalékainál itt nincs különbség, az árfolyammal lehet spórolni…

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
 10. Kedves Zsolt!

  A wise számlám alkalmas arra hogy az Erasmus+ ösztöndíjamat oda utaltassam euróban, így megspórolva egy deviza számlanyitást a bankomnál?

  Válasz
  • Szia! Igen, mindenképp megéri Wise számlára utalni az Erasmus ösztöndíjat. Sajnos anno nekem még nem volt ez a lehetőségem és elég sokba került magyar banknál devizaszámlát nyitni, kártyát hozzá igényelni stb… Wise-on egyszerűen létrehozol egy euró alapú számlát és kapsz egyedi számlaszámot, azt írd be az Erasmus ösztöndíjnál. Ezenkívül, ha kapnál még forintot vagy váltanál az Erasmus idejére, akkor Wise-n olcsóbb lesz a váltás is… Ha meg később külföldön is létrehoznál egy bankszámlát egy ottani banknál (mert mondjuk sokszor kp-t úgy olcsóbb levenni az adott országban), akkor is érdemes inkább Wise-al váltani és úgy utalni a külföldi számlára. Ezenkívül Wise számláról eurót utalni egy külföldi euró alapú bankszámlára, bármennyi összegnél 0,28 euró az utalási díj csak. 🙂

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
 11. Kérdésem , ha valaki Magyarban él , de Kanadában van bankszámlája ,ahová a nyugdíja is megy …Wise számlát szeretne nyitni hogy a Kanadai pénzt rátegye…szeretné tudni hogy mi a módja ennek

  Válasz
  • Kedves Judith! Kanadai dollár alapú számlát kell nyitni a Wise fiókban (ez pár kattintás). Vagy innen is el lehet indulni: https://wise.prf.hn/l/rGEVmDQ

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
 12. Szia az lenne a kérdésem hogy én Olaszországban élek es Magyarorszagon nincs bankszamlam, a wise kártyát arra szeretném használni hogy az otthoni kötelező számláimat be tudjam fizetni forintban.

  Válasz
  • Kedves Ildikó! Igen a Wise Mastercard kártyájával tudsz online fizetni ugyanúgy, mint más bankkártyával. 🙂 Annyi, hogy érdemes lehet a Wise fiókodban egy forint deviza számlát létrehoznod (ez ugye ingyenes). Nem kötelező a Wise eurós devizaszámláról átváltanod a forint számlára. Úgy is fizethetsz a kártyával, hogy csak az euró számládon van összeg, akkor a Wise az aktuális árfolyamon automatikus vált, amikor fizetsz forintban. Persze, ha a forint mondjuk gyengül, tehát egy euróért több forintot kapsz, akkor érdemes lehet átváltani és pénzt tenni a forint számlára, főleg, ha tudod, hogy a jövőben úgy is el fogod használni… 🙂

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
 13. Szia!

  Ha Én vállalkozó számlát nyitok és szeretnék a Wise kartyara mondjuk 1 millió forintot rakni, akkor azt nekem utalnom kell előbb a Wise-nak?
  Ugye azért a saját bank is elég “jó” %-al dolgozik bankon kívüli utalasnál..
  Én ezután dollárban vásárolnék külföldi oldalon mondjuk 1millióért.. Megérné-e nekem ez a “bonyolítás” ?

  Köszönöm a választ!

  Válasz
  • Szia! A Wise egy kiegészítő számla, ha neked kötelező nyitnod egy vállalkozói számlát, a Wise egyedül nem elfogadott, mert nem Magyarországon bejegyzett bank. Ezenkívül a Wise számlára KP-t közvetlenül nem tudsz feltölteni, egy másik számláról kell átutalnod, vagy bankkártyáról tudsz még feltölteni összeget a Wise számládra… Sajnos nem tudom ezt megmondani, hogy megérné-e. Meg kell nézned, hogy mennyibe kerülne mondjuk 1 millió forintot átutalnod a magyar vállalkozói számládról és mennyi a különbség a váltásnál. Tehát mennyiért váltana a te bankod és mennyiért a Wise… Saját tapasztalatom nincs ebben, más fórumon, üzleti Face csoportokban láttam azt, hogy elvileg megéri így is a Wise-t használni devizaváltásnál. Valamint ha elég drágának gondolod a hazai bankodat, sokba kerül egy utalás stb.. lehet, hogy érdemes még körülnézni más bankok vállalkozói számlái között.

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
 14. Szervusz Zsolt! Azt szeretném megkérdezni, hogy forint számláról tudok-e romániai banknál vezetett forint számlára utalni?

  Válasz
  • Kedves György! Én azt mondanám, hogy igen. De gondolom Wise forint számláról szeretnél utalni román bank forint számlájára? Ha van a román bankszámlának SWIFT kódja, akkor lehet. De már vissza nem a Wise forint számlára, mivel jelenleg még nincs Wise forint számlához SWIFT kód, oda nemzetközi utalás nem tud érkezni. De inkább dobj egy magyar nyelvű emailt a Wise-nak, az a biztos. 🙂
   Itt találod meg az elérhetőséget: https://martincsekzsolt.hu/wise-ugyfelszolgalat

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
   • Köszönöm szépen!

    Válasz
 15. Kedves Zsolt! Az iránt szeretnék érdeklődni, hogyha van egy bizonyos összegű euróm a Wise-on, akkor van-e lehetőség arra, hogy azt egyszerre kivegyem onnan? És a Wise-on egyébként kamatozik az ember pénze? Köszönöm szépen előre is a válaszod!

  Válasz
  • Kedves Axel! A Wise-nak ugye saját ATM-je nincs. Vannak Magyarországon olyan ATM-k, amelyekről euró is kivehető, ezeknél előfordulhat, hogy van valami plusz költsége.
   A Wise-nál 200 EUR összegig két ingyenes készpénzfelvételre van lehetőséged havonta. Ezután tranzakciónként 0,50 GBP/EUR díjat számít fel. Ez egy fix díj. Amennyiben 200 EUR felett veszel fel pénzt az adott hónapban, további 1,75% díjat kell fizetned. Vagy ha olyan országban jársz, ahol euróval fizetnek, akkor ott kereshetsz olyan automatát, ami külön nem számít fel díjat felvételkor…

   Nem, nem kamatozik Wise-on az összeg, ahogy más bankoknál sem… A nagyobb bankoknál is évek óta egy megtakarítás számlán sem kamatozik láthatóan a pénz… Érdemes inkább befektetni vagy ha gyorsan elérhető/kivehető részen akarod tartani az összege, mondjuk ez egy vésztartalék, vagy tudod, hogy majd később kell biztosan egy adott megtakarítás összege, de ki akarod venni biztosan fix kamattal, akkor állampapírok például jók lehetnek erre… de lehet a bankodnál akár ilyen befektetési alapba is tenni valamennyit, K&H banknál például van többféle befektetési alap is, elég jók, de ezeket is minimum 5-10 évre érdemes használni… 🙂

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
  • Szia! Az OTP EUR automatájából +költség nélkül lehet felvenni készpénzben €-ot, a Wise pénzfelvételi díja merül fel, úgy ahogy Zsolt is írta a válaszában

   Válasz
 16. Kedves Zsolt!
  Az lenne a kérdésem, hogy ha utánvétes fizetésem volt egy webes áruházban, de visszaküldtem az adott terméket, akkor visszatérítéshez lehet-e használni a TransferWise kártyát (mármint hogy egyedileg beazonosítható-e, nem úgy mint pl. a Revolut, aminek csak gyűjtőszámlája van)?
  Illetve hogy ha Revolut kártyáról szeretnék TransferWise-ra utalni, az mindig ingyenes vagy csak a legelső? Ugyanígy a visszautalás is érdekelne…
  Bocsánat, csak kicsit új még nekem ez a világ
  Választ előre is köszönöm! ☺️

  Válasz
  • Kedves Zoé! A Wise-nál egyedi forint alapú bankszámlaszám van, nem kell külön referencia kódot vagy mást megadni az utalásnál. De egyelőre SWIFT kód nincs forint alapú számlánál, így külföldről nem lehet utalni rá, csak belföldön.

   A Wise-nál mindig van költség utalásnál, de ez minimális. Ha nem váltunk, tehát egyszerűen forintot utalunk egy megadott számlára, akkor egyszeri 85 ft-os díja van (eurónál, 0,28 euró), független az utalás nagyságától. Ha váltunk is, akkor van egy plusz költség, ezt a Wise megmutatja, de ezen az oldalon minden költség kiszámítható: https://martincsekzsolt.hu/wise-dijak

   A Revolut-nál a belföldi utalásokért nem kell pluszban fizetni, nemzetközi utalásnál a hónap első utalása ingyenes, utána 150 ft/utalás. A devizaváltás meg minden hónapban 1000 angol fontnak megegyező összegik ingyenes, de csak hétköznaponként, hétvégén van plusz díj. A Revolutnál kicsit nehéz ezt megnézni, nincs egy olyan kalkulátor oldaluk, mint a Wise-nál…

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
   • Köszönöm szépen a gyors választ!
    Azt még megkérdezhetném, hogy forint alapú Revolut számláról akarok forint alapú Wise-ra utalni 10.000 Ft körüli összeget, akkor azért a Revolut fel fog számítani 2000 Ft díjat? Mert amint beírnám az összeget, megjelenik alatta a 2000 Ft, és azt írja, hogy “nemzetközi kifizetésre vonatkozó díjat akkor számítjuk fel, amikor külföldre küldesz pénzt vagy a belföldi pénz nemtől eltérő pénznemben utalsz el egy összeget”. Ez gondolom azért lehet, mert érzékeli, hogy brüsszeli illetőségű bankról van szó…

    Válasz
    • Igen, a Wise-nál a forint számla mellett a bank címe továbbra is külföldi (ahogy a Revolutnál is), ezt a Revolut érzékeli is és így nemzetközi utalásnak számítja, a 2000 ft-os díjat fogja felszámolna… de ha beállítok egy magyar K&H bankszámlát, akkor már nincs díja az utalásnak, mivel az magyar székhelyű bank.

     Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

     Válasz
 17. Kedves Zsolt! Mindenhol azt írja, hogy a Wise ingyenes szolgáltatás. Én most regisztráltam és 1300 Ft-ot kér tőlem a számlaadatokért. Valamit rosszul csináltam, vagy úgy érti az ingyenest, hogy ezután az 1300 Ft után nincs díja a számlának? Én igazából euróban szeretnék összeget fogadni, kell egyáltalán ehhez nekem számlát nyitnom? Vagy ha wise-on keresztül indítják, igazából a sima OTP számlámra is utalhatják és ugyanúgy jól járunk? Remélem érthető a kérdésem, előre is köszönöm.

  Válasz
  • Kedves Alíz! Ez a díj nekem is új információ, szerintem ilyen korábban nem volt (én például ezért nem fizettem anno), de már az ügyfélszolgálatnak elküldtem a kérdésemet ezzel kapcsolatban, a cikket módosítani fogom, ahogy válaszolnak. De igen, megtaláltam a weboldalukon is, hogy a bankszámla adatok kikérésének van egy egyszeri 1300 ft-os díja (azt még nem tudom, hogy ez egy kötelező díj/opció-e). A bankkártya egyszeri díja is emelkedett, ezt már javítottam a cikkben.

   Viszont nem szükséges önnek igényelnie ezt a számlaszámot, ha nem a Wise számlára szeretné a beérkező összeget megkapni ezek szerint, de az nem derült ki, hogy most euróban is akarja megkapni az összeget és abban tartani vagy az OTP számlára megérkezne az euró már forintra átváltva, az is jó lenne? Ha utóbbi, akkor csak annak kell Wise-ra regisztrálnia, aki az utalást indítja és a Wise-t szeretné használni, hogy az eurót átváltsa forintra és a megadott OTP számlára érkezzen meg… Az utalást indítónak kell a Wise segítségét igénybe venni, regisztrálni és utalnia.. (de szerintem ott sem kell ezt a banki adatokat igényelni, vagyis ha nem kötelező, akkor nem kell…)

   Ha az utaló ezt nem tudja megtenni, hogy Wise-n regisztráljon stb… akkor Önnek érdemes létrehoznia a Wise fiókot, igényelni ezért az egyszeri díjért a banki adatokat, euró devizaszámlát létrehozni és ott lesznek a eurós bankszámla adatok, az utalónak azt kell megadni és ő egy sima eurós utalást elvégez a netbankjából stb… ön megkapja a Wise euró számlájára az euró összeget és ott át tudja váltani forintra, amikor szeretné, majd onnan ki tudja utalni az OTP számlára (Wise díja az kiutalásnál egyszeri 85 ft, az utalandó összegtől függetlenül).

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
 18. Üdv! Annyi a kérdesem, hogy paypal fiókra csak fizetni a kártyával be lehet állítani a wise kártyát. Paypal-ról nem akarok utalni rá.

  Válasz
  • Szia! Igen Wise, Curve stb.. bankkártya is hozzáadható.
   Viszont az, hogy a PayPal vagy a kártyához bank váltson fizetéskor, azt be kell külön állítanod, alapértelmezetten a PayPal vált, sőt tavaly a design is változott a PayPal kezelőfelületén és hát visszaállította ismét PayPal-ra, hogy az váltson… (amivel nem igen járunk jól), ide kattintva elérhető a kártyák beállítása: https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_profile-merchant-pull-funding – Itt a kártyaszám végén kell kattintani a ‘Conversion options’ részre, majd a másodikat kell megjelölni: ‘Bill me in the currency listed on the seller’s invoice’, ezután ‘Submit’ gomb, majd ‘Save’ gomb… ezt minden új beállított kártyánál külön be kell állítani…
   Köszi, ezzel az infóval hamarosan ki is fogom egészíteni a PayPal-os részt. 🙂

   Válasz
 19. Kedves Zsolt!
  Először is hadd gratuláljak ehhez a szuper és hasznos oldalhoz, szerintem sokunknak nagy segítség!
  Arról szeretnék érdeklődni, hogy az olyan – alapvetően nem magyar – cégek, amelyeknek Magyarországon van székhelyük és telephelyeik is (LPP Hungary Kft., H&M, stb), valamint magyarországi címmel rendelkező banknál vezetett számlájuk, az ő webáruházukból rendelt termékek visszaküldése esetén a Wise kártya IBAN száma alkalmas-e a visszatérítéshez?
  Köszönöm a választ és jó hétvégét kívánok!

  Válasz
  • Kedves Melinda! Köszi a visszajelzést! 🙂

   Tehát a Wise-ban a forint alapú számla az egyedi számla és nem gyűjtőszámla (a céges Wise számlánál is így van). Viszont SWIFT kód nincs hozzá és így külföldi bankból nem lehet utalni a forint számlára (de euró számlára lehet és onnan át lehet váltani forintra). Szóval ha jól értem, visszatérítéshez kell megadni adatokat, ebben az esetben a Wise-nak rendben kell lennie, mert egyedi a forint bankszámlaszám (Revolutnál például nem így van, ott gyűjtőszámla van jelenleg és így egy referencia számot is meg kell adni utalásnál a közleményben az utalónak…).

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
   • Köszönöm szépen a gyors választ!
    Azért gondolnám, hogy a visszatérítés Magyarországról történne, mivel ezeknek a cégeknek vannak magyar székhelyei, telephelyei, illetve magyar banknál vezetett számlája is.
    Egy konkrét példával élve: jelen esetben a Sinsay cégről lenne szó, mely az LPP Hungary Kft-hez tartozik (alapvetően lengyel cég). A visszaküldés során csak az IBAN számot kell megadni – amennyiben a csomag átvétele utánvéttel történt -, a rendszer viszont csak HU kezdetű IBAN-t fogad el (így a Revolut nem játszik).
    A megrendeléseket egyébként a legnagyobb magyar futárszolgálat szállítja ki, a csomagon az ő raktára szerepel feladóként is. Viszont ha a csomagot üzletben átvételre kérem, akkor feladóként egy román raktár van megjelölve, ezért is bizonytalanodtam el egy kicsit, hogy akkor a csomag most belföldről vagy külföldről érkezik-e…
    Visszaküldés esetén viszont a csomag először szintén a futárszolgálat raktárába kerül, de hogy ezután a visszáruzás Magyarországon történik-e vagy sem, azt sajnos nem tudom.
    De úgy gondolom, hogy ennek nincs is feltétlenül jelentősége, mert a visszatérítés ettől még simán érkezhet belföldről. És mivel csak magyar IBAN számot lehet megadni, valószínűleg Magyarországról utalnak… remélem nem lövök nagyon mellé az eszmefuttatásommal 😀
    További szép estét!

    Válasz
 20. Tisztelt Zsolt !Olyan kérdésem lenne ha van egy Wise Visa kártyám és Németországbol mannék üdülni Horvátországba ott tudom a kártyát használni ATM-nél és automatikusa átvált vagy Kuna számlát kell nyitnom.Mi lenne a tanácsa ?köszönettel :Ferenc

  Válasz
  • Kedves Ferenc! Nem kötelező Wise-n belül kuna számlát nyitni. A kártyás fizetésnél vagy levételnél a Wise az aktuális árfolyamon váltja a számlán található devizát, ha több deviza számla is van, akkor abból fog váltani, aminél jobb a váltási árfolyam kunára. Horvátországban még nem használtam, de biztosan lehet levenni pénzt ATM-ből, de az ATM felszámolhat valamilyen díjat pluszban (de lehet, hogy van olyan, ami meg nem…). Érdemes ahol csak lehet, kártyával fizetni, úgy éri meg a legjobban. Nézd meg, de szerintem MasterCard típusú kártyád van, a Wise olyan típusú fizikai kártyát ad. Visa típusú kártya csak a virtuális kártya náluk.

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
   • Köszönöm a gyors választ,megnéztem a kártyámat is jobban de Visa kártya lehet hogy már módositottak vagy Németországba ilyet küldenek.

    Válasz
 21. Érdeklődnék ha Magyarországról szeretnék egy összeget Ausztriába utalni akkor meg éri e a Wise al?
  És ha igen akkor hogy tudom ezt meg oldani?
  Üdv Tamas

  Válasz
  • Kedves Tamás! Igen, valószínűleg megéri Wise-n keresztül utalni. A kérdés, hogy magyar bankból forint menne és Ausztriában egy ottani számlára euróban kellene megérkeznie az összegnek? A váltás esetén biztosan jobb (szerintem), főleg, hogy ha még az utaló nem regisztrált a Wise-n, akkor ezen a linken regisztrálva az első devizaváltásoss utalásnál 150 ezer Ft összegre nem számít fel a Wise díjat: https://wise.com/invite/a/zsoltm84
   A cikkben leírtam a regisztráció menetét, a Wise használatát, de nem bonyolult, mivel magyar nyelven is elérhető a Wise, végigvezet a folyamaton stb… Ha több infó kellene vagy nem menne, akkor a magyar nyelvű ügyfélszolgálatot érdemes felkeresni: hhttps://wise.prf.hn/l/KmolMjV

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
 22. Kedves Zsolt,
  A kérdésem az lenne, hogy ha a Wise kártya még nem lett aktiválva, azaz nem volt még meg az első fizetés a PIN kód használatával, attól még tudok-e bejövő forint átutalást fogadni?
  Köszönöm a segítséget!

  Válasz
  • Kedves Dani! Igen, nem feltétele, sőt kártyát sem kötelező igényelni a Wise-nál ahhoz, hogy átváltásra, utalásokra használjuk a számláinkat. Viszont most már van egy egyszeri 1300 ft-os díja a banki adatok lekéréséhez, ha szeretnél a Wise számládra utalást fogadni (egyszeri díj és minden deviza egyenlegre meglesz ezután a bankszámla adat).

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
   • Köszönöm a választ!
    Én még az év elején, olyan február körül igényeltem, amikor a fizikai kártya elküldése és a banki adatok lekérése is ingyenes volt, csak kezdésnek a számlára kellett érkeznie legalább 6.000 Ft-nak, ami meg is történt, de vissza is lett utalva oda ahonnan jött. És mivel a fizikai kártya még sosem volt használva, ezért a chipes első fizetés még nem teljesült, de igazából ennyi:)

    Válasz
 23. Először is köszönöm a cikket, nagyon jó leírás 🙂
  egy kérdésem lenne még, hogy hogy lehet a legolcsóbban vajon pénzt rakni wise számlára? Revonál ugye mintha kártyás vásárlás lenne, ezáltal költség nélkül lehet, de itt ilyen nem találok.
  Előre is köszönöm 🙂

  Válasz
  • Kedves Zsolt! Köszi a visszajelzést a cikkről! 🙂
   A cikkben ebben a bekezdésben írtam erről: https://martincsekzsolt.hu/transferwise-minden-amit-tudnod-kell/#Wise_egyenlegek_feltoltese
   Röviden, a Wise-nál az utalásos befizetés az ingyenes, de Magyarországon bankból indítva egy netbankos utalásnak is költsége van. Egy részről az állami 0,3%-os tranzakciós illeték (itt van egy maximum díj, aminél több nem lesz az illeték mértéke, 6000 ft), valamint a bankok is fel szoktam számolni az utalásért (ez banktól eltérő lehet, pl. nálam a K&H-nál így végül olyan 0,6% lesz a díja az utalásnak, 100 ezer ft esetén plusz 600 ft). Persze több más országban ilyen nincs, ingyenes egy netbankos utalás…
   Fel tudod tölteni bankkártyás fizetéssel is a Wise egyenlegedet, de ezért a Wise díjat számol fel (a bankod viszont már nem, maximum a banki SMS értesítés kerülhet díjba, ha ilyen be van kapcsolva…)
   Továbbá a cikkben is adtam tippet erre, érdemes utánanézni, hogy mi az olcsóbb megoldás. Ha tudod a bankodnál az utalási díjat, akkor végül olcsóbb lehet a kártyás feltöltés, mint az utalás…

   A Revolutnál igen, ez egy előny, hogy ott a bankkártyás feltöltés is ingyenes. Revolutról itt van egyébként egy átfogó cikkem: https://martincsekzsolt.hu/revolut-minden-amit-tudnod-kell/

   Megjegyzés: Az itt leírtak csak az én tapasztalataimon alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni. A Wise hivatalos ügyfélszolgálata itt érhető el.

   Válasz
 24. Nagyon jó és alapos a cikk. Ennek kapcsán merült fel, hogy hogyan lehet pl: örökölni wise,revolut stb. számlát? Kihez kell milyen dokumentumot bemutatni? Magyar közjegyző elfogad papír nélkül számla infót? Kell-e külföldön is közjegyzővel foglalkozni?

  Köszönöm az infókat!

  Válasz
  • Kedves Péter! Köszi a visszajelzést a cikkről. 🙂
   Ezt mindenképp a Wise magyar nyelvű ügyfélszolgálatától kérdezd meg, írj nekik és pár órán belül szoktak válaszolni.: https://wise.prf.hn/l/KmolMjV 🙂
   Revolutnál angol nyelvű chat van, az app-ban elérhető.

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük