Olvasási idő: 10 perc

Tavaly írtam a 2018-as kiadásaimról, és sokan megnézték az összefoglalómat. 2019-ben megdupláztam a kiadásokat. Emellett a cikk címében nem online marketingest, hanem SEO freelancert írtam, mivel ebben az évben már szinte 100%-ban a keresőoptimalizálásban segítettem az ügyfeleimet.

Olyanokat nem vettem bele az összefoglalóba, mint az adók és a könyvelő díja.

Azokat a “kiadásokat” gyűjtöttem össze, amelyekre nem is költségként tekintek, mivel a legtöbb a magasabb bevételhez járul hozzá, önfejlesztés és az ügyfeleim előnyeire válik.

ITE SEO Klub – Szuhi Attila

Szuhi Attila SEO szakembernek sokéves tapasztalata van ezen a területen. Van egy online felülete, ahova jelenleg 219 videó van feltöltve.

Havi 5000 Ft-ért minden elérhető, és tényleg nagyon hasznos, gyakorlatias videói vannak. Én 2 hónapra fizettem elő, ami nagyon megérte, mert még számomra is voltak hasznos videók, aki pedig nem napi szinten foglalkozik keresőoptimalizálással, annak tényleg egy aranybánya lesz.

Évi egyszer, maximum kétszer lehet bejutni. Most januárban lesz ismét nyitva, és gyorsan betelnek a szabad helyek. Itt van a Facebook csoportjában infó a januári jelentkezésről.

2 havi díj: 9 600 Ft

SEO PowerSuite – SEO SpyGlass

Professzionális backlink elemző szoftver. Meg lehet vizsgálni vele más weboldalak backlinkjeit, valamint mutatószámokkal segíti a backlinkek minőségének meghatározását. Ha olyan oldalakat keresünk, ahonnan hivatkozásokat szeretnénk szerezni a saját weboldalunkra, akkor érdemes a versenytársak backlinkjeit vagy hasonló témájú oldalakat megvizsgálni.

Az ingyenes backlink elemző programok nem tudják az összes backlinket felkutatni egy másik weboldal esetében. A fizetősek szinte az összeset feltérképezik (jelenleg 1,6 billió backlinket fedezett fel), és több infót mutatnak meg azokról.

A SpyGlass 5 vagy több weboldal backlinkjeit összehasonlítva készít elemzéseket, így sokkal hatékonyabban és gyorsabban lehet backlink elemzést végezni.

Szoftver ára és 1 éves előfizetés a frissítésekre – 58 197 Ft

SEO PowerSuite – SEO Rank Tracker

Ez egy olyan szoftver, amelyet szinte minden SEO szaki használ. Ingyenesen is le lehet tölteni, de annak vannak korlátozásai.

Én az előfizetős verzióját használom, így sok ügyfelem projektjét tudom profin kezelni. A legfőbb funkciója a rangsorolás követése, tehát követi azt, hogy az egyes weboldalak a megadott kulcsszavakra hányadik helyen jelennek meg a Google találati listáján.

Ma már ez inkább egy részfunkciója lett, rengeteget fejlődött a program, és nagyon jó kulcsszókutató eszköz lett belőle. Meg lehet nézni, hogy a weboldalak milyen kulcsszavakra rangsorolnak, versenytárs-elemzéseket lehet végezni, és segíti a jó döntéseket a SEO stratégia meghatározásában.

A teljes útmutató cikkemet itt tudod elolvasni erről a szoftverről.

2,5 éves előfizetés a frissítésekre – 61 354 Ft

Haladó szövegírás képzés – Kreatív Kontroll

2018-ban már voltam az alapozó szövegírás képzésen, ami nagyon tartalmas volt. Ezután kezdtem el még jobban írni a szakmai blogcikkeimet, amelyekkel az organikus forgalom nagyon megugrott. 🙂

Így idén nem volt kérdés, hogy elmegyek a folytatásra, mert a szövegírás kiemelkedően fontos – igaz, hogy én az ügyfeleimnek nem írok tartalmat, ahhoz egy szövegíróval dolgozom együtt. Megint nem csalódtam, és nagyon sok aloldalamat fejlesztettem, sőt, annyi információt, feladatot írtam össze, hogy 2020-ban is folytatom a tartalmaim fejlesztését.

Egyszeri díja – 49 530 Ft

Brighton SEO Konferencia

Idén először utaztam el erre a konferenciára Angliába. Az élmény nem csak a konferencia miatt volt kivételes, hanem az ország miatt is, mert most voltam első alkalommal Angliában.

Másfél napot töltöttem a városban a konferencia napján kívül. Kicsit körülnéztem, egy videót is készítettem az egyik parkban, amelyben arról beszéltem, hogy miről is szól ez a SEO konferencia, mi várható, stb…

A konferencia az eddigi tapasztalatok és leírtak alapján tényleg szervezett volt, több SEO szoftver képviselete is ott volt kiállítóként, emellett 4000 résztvevő volt…

Egyszeri költségek (belépő, szállás, utazási költségek stb..) – 205 427 Ft

Data36 – A/B teszt képzés

Mester Tomi, aki profi adatelemző (data scientist), tartott egy 4 órás élő workshopot az A/B tesztelésről. Nagyon jól végigvettük az alapokat, és a technikai részekbe is belementünk.

Egyszeri díja – 9990 Ft

Barazsy Ákos videótár

Barazsy Ákost azért is követem, mert bizonyított eredmények vannak mögötte, amelyeket folyamatosan lehet követni videói, Facebook bejegyzései alapján. A könyveit már tavaly elolvastam, idén egy közösségi találkozóján is ott voltam, és brutális, hogy miként végzi el csak a napi feladatait, stb…
A videótárban minden videóját meg lehet nézni örökké, sőt, sokszor olyan videókat is feltölt ide, amelyeket a Youtube csatornájára publikusan nem tesz ki.

Egyszeri díja – 9990 Ft

Zoom.us webinar szoftver

Az élő videóimat ezzel a szoftverrel szoktam közvetíteni, mert megbízhatóan működik, és könnyen megosztható a saját képernyőm a Facebook oldalon és a csoportban is.

Egyszeri díja – 21 371 Ft

Facebook hirdetések

Cikkeimet, ingyenes Local SEO ebookomat és a Lokális online marketing (Local SEO) Facebook csoportomat hirdettem idén a Facebookon. Én meg vagyok elégedve ezzel a csatornával, sok új látogatót és feliratkozót hozott ebben az évben is.

Összes hirdetés díja – 117 543 Ft

MailerLite hírlevélküldő szoftver

Idén kezdtem el használni ezt a hírlevélküldő szoftvert és eddig nagyon bevált, így váltottam a Pro változatra. Már az ingyenes változatában is rengeteg hasznos funkció van, például popup-okat is lehet készíteni, vagy landoló oldalt…
Több videót is készítettem a cikken kívül a MailerLite-ról! A YouTube csatornámon itt a lejátszási listában az összes videót megtalálod.

1 hónapnyi díja – 4500 Ft

Önképzésre fordított saját időm: 


Erre átlagosan heti 4-5 órát becsülnék, amit főleg szakmai blogcikkek olvasására, feldolgozására fordítok.

Ez nem kevés óra eddig az évben, viszont az időnknek ára van, és ezt az időt is el lehetne számolni óradíjban. Valószínű, hogy ez tenné ki a legnagyobb kiadást mind közül.

Én ezt mégsem számolnám bele, mert nem pontosan behatárolható, valamint ennek egy része a saját szabadidőmből megy, amit imádok csinálni. Ezt a kiadást megtartom inkább magamnak. 🙂

Ára: Felbecsülhetetlen

Összegzés

Összesen 2019-ben 547 502 Ft-ot költöttem olyan dolgokra, amelyek a szakmai fejlődésemet érintik.

Lehet, hogy ez az összeg nem olyan sok, valaki biztosan többet is költ. Viszont próbálok csak olyan dolgokra költeni, ami számomra és így ügyfeleimnek is előnyére válhat.

Lehet, hogy ez az összeg nem olyan sok, biztosan van olyan, aki többet is költ. Én viszont próbálok csak olyan dolgokra költeni, amik hasznosak számomra, és így ügyfeleimnek is előnyére válhatnak. 🙂