Olvasási idő: 11 perc

Fontosnak tartom, hogy folyamatosan fejlesszem magamat szakmailag, és ne spóroljak ezen! Mindig a legjobb befektetés az önképzés, tanulás és így fogom tudni maximálisan is kiszolgálni ügyfeleimet. Továbbá az online marketing világa folyamatosan változik, napi szinten kell a témában olvasni, fejleszteni önmagamat.

Ezért is szeretném megmutatni, hogy pontosan mire is invesztálok havonta, félévente, évente…

A 2018-as évben a következőkre fizettem (az összegek bruttóban értendőek), ezeket folyamatosan frissítem. 🙂
(Véglegesen frissítve: 2018.12.30.)

Website Auditor:
Technikai SEO és On-Site SEO elemzésekhez használom. Professzionális program, a világ vezető SEO szakik is ezt használják.

Éves díja: 20 340 Ft

Rank Tracker:
Az oldalak rangsorolását lehet követni a megadott kulcsszavakra, valamint kiváló kulcsszókutató eszköz is egyben. A Website Auditor egyik társprogramja.

Éves díja: 20 340 Ft

Divi sablon:
Lecseréltem idén saját weboldalmank (martincsekzsolt.hu) a WordPress sablonját. A Divi mellett döntöttem, mert egy profi eszköz, és az én céljaimat kiszolgálja. Továbbá olyan life-time licenszt vettem, amely korlátlan domainre is telepíthető, így potenciális ügyfeleimnek is kiváló, mint például landig oldalakat gyorsan és professzionálisan összeállítani.

Egyszeri díja: 56 666 Ft

(A Divi sablonra egyébként itt mindig elérhető egy 20% kedvezmény!)

Marketingszoveg.com előfizetés:
Magyar nyelvű szakmai blogok közül egy kezemen meg tudom számolni, hogy miket követek és olvasok. És összesen egy van (nincs is igazából több a piacon), amire már pár hónapja folyamatosan előfizetek. Nagyon jó szakmai cikkek jelennek meg folyamatosan, plusz az előfizetői zárt csoportban tényleg igazi marketinges szakemberek és vállalkozók vannak jelen.

8 hónap díja: 60 960 Ft  (7620 Ft/hó)

Alapozó szövegírási képzés:
Májusban került megrendezésre a Kreatív Kontrollt (marketingszoveg.com) szervezésében. Idén az egyik célom az volt, hogy a kontent gyártásába jobban belefogjak, saját blog oldalamra hosszú és minőségi cikkeket kezdjek el írni.

Továbbá egyre több ügyfelem igényli a minőségi tartalmak létrehozását, marketing kivitelezés részeként. A stratégia összeállításában, témakutatásokat, tartalmak fajtáit én állítom össze, a szövegeket tartalomírókkal készítetem el.

Ezért is gondoltam, hogyha még nem is én fogom a tartalmakat megírni, azért szeretnék egy olyan képzést, ahol kaphatok extra tippeket, infokat tartalomstratégiák elkészítéséhez. Ez az egy napos képzés segített ebben, és ráadásul nagy adag motivációt adott, mert verbálisan rugdostak az előadások alatt, hogy kezdjem el tényleg a tartalmakat gyártani!

Egyszeri díja: 49 530 Ft

Kontent Magazin:
Egyedi és egyetlen nyomtatott tartalommarketing-magazin Magyarországon. Évente 4 szám jelenik meg, és tartalmi minőségben kihagyhatatlan.

Éves díja: 4900 Ft

Könyvek:
Ebben az évben kicsit visszafogtam az olvasást, kevesebb időt töltök erre, mint tavaly. Viszont 2017 november óta dolgozom teljes imunkaidőben egyéni vállalkozóként, így kicsit kevesebb időm jutott erre idén. Persze így is 1-2 havonta egy szakmai könyvet elolvasok. Kevés könyvet vettem, mert jó pár még várakozik Ebook formában is, összesen 5 könyvet rendeltem.

Egyszeri díjuk: 21 042 Ft

IT témájú online kurzusok (PHP, CSS 3, HTML):
Gyakran szerkesztek weboldalt (WordPress), és ügyfeleimnél többször felmerül az igény, hogy ezt-azt nem-e tudnék beállítani. Ehhez legtöbbször kell egy kis HTML, CSS 3 nyelvtudás. Pár dolgot már így tapasztalatok alapján megtanultam, de szeretnék egy átfogóbb tudást is felszedni, ezért is vettem pár kurzust a webuni.hu odalán. Az anyagok feldolgozása éppen zajlik, az év végére tervezem befejezni.

Egyszeri díja: 13 500 Ft

Személyes márkaépítés online kurzus (minnerakademia.hu):

Online marketing szabadúszóként fontos egyfajta személyes márka építése is. Gondolok arra, hogy a nevemet könnyebben megjegyezzék, többen tudják, hogy mivel is foglalkozom. Minner.hu alapítója, Mándó Milán ezt kiválóan csinálja, ezért is gondoltam, hogy az ő online kurzusát vásárolom meg. Sok hasznos tippet kaptam, rengeteg új dolgot, amelyeken már el is kezdtem dolgozni.

Egyszeri díja: 4284 Ft

Bloom GDPR Overlay Plugin

A Bloom plugin egy Divi által fejlesztett nagyon jó kis email, lead gyűjtő ezsköz. A GDPR miatt el kell fogadni az adatkezelési tájékoztatót, így egy pipát kell betenni. Ezt valamiért a Divi nem volt képes lefejleszteni.. de más megoldotta helyettük, nem nagy összeget kellett ezért fizetni:

Egyszeri díja: 2530 Ft

Facebook élő videóhoz szoftver:

Létrehoztam a Lokális online markeitng és Local SEO Facebook csoportomat (ingyenes). Ebben a csoportban tartottam egy bő 50 perces élő bejelentkezést a Local SEO 2018.as változásairól, és hogy 2019-ben mire figyeljünk.
Az élő videóban prezentációt akartam mutatni, jobb felső sarokban meg saját magamat (lehetőleg kis képben :D). Ehhez van ingyenes szoftver, de utánaolvasva több kisebb beállítást is el kellett volna végezni, hogy tökéletes legyen a kép, ne legyenek komplikációk stb…
Mivel sok időm nem volt, komplikációkat sem akartam, így kicsit költséges, de végül nagyon jó szoftvert használtam: Zoom.us – ez egy webinár progi, de a webinár felvételét lehet Facebook oldalra/csoportba is streamelni profin, akadások nélkül.

Egyszeri havidíja: 16 044 Ft

Számlázó progi:

Én eddig egy ingyenes progit használtam, ami igényeinek teljesen megfelelt, de 2019-ben szintet akarok lépni. Olyan kiegészítők kellenek, mint az automatikus számlázás bankkártyás fizetés után, apróbb dolgok, mint a számlabefizetési határidők körüli emailes értesítések, és sok más.. Én a Billingot választottam, egy nagyon jó ajánlatot is adtak még év végén.

Éves díja: 9906 Ft

Önképzésre fordított saját időm: 
Itt átlagosan heti 4 órát becsülnék, ami főleg szakmai blogcikkek olvasása, feldolgozása. Ezenkívül tartalomírás a Blog oldalamra, ami egyfajta tartalomírói önképzésnek számít, mivel ezt tényleg gyakorolni kell.

Szerencsére egyre jobb vagyok ebben, és már van olyan ügyfelem, akinek egy több ezer szavas blogbejegyzését elválaltam, mert a téma tetszett.

Ez nem kevés óra eddig az évben, viszont az időnknek ára van, és ezt az időt is el lehetne óradíjban számolni. Valószínű, hogy ez tenné ki a legnagyobb kiadást mindközül.

Én ezt mégsem számolnám bele, mert nem pontosan behatárolható, valamint ez a saját szabadidőmnek egy része, amit imádok csinálni. Ezt a kiadást megtartom inkább magamnak. 🙂

Ára: Felbecsülhetetlen

 

Összegzés

 

Összesen 2018-ban 257 182 Ft-ot költöttem olyan dolgokra, amelyek a szakmai fejlődésemet érintik.

Lehet, hogy ez az összeg nem olyan sok, valaki biztosan többet is költ. Viszont próbálok csak olyan dolgokra költeni, ami számomra és így ügyfeleimnek is előnyére válhat.

Továbbá azt is tudom, hogy nem használ fel mindenki annyi időt az önképzésére a szabadidejéből, mint én. És sok esetben ez az idő éri a legtöbbet a jövőre nézve. 🙂

 

Lájkold vagy oszd meg Facebookon ezt a bejegyzést! Csak egy gombnyomás, de így minél többen tanulhatnak, tájékozódhatnak ebből a bejegyzésemből. 🙂