Olvasási idő: 17 perc

Pár nappal ezelőtt (2018.12.18.) egy élő videós előadást tartottam a Facebook csoportomban (Lokális online marketing és Local SEO).

Elsőnek itt blog bejegyzésben akartam megírni a 2018-as év változásait, de végül elsőnek egy közel 50 perces élő bejelentkezés lett.

Természetesen itt írásban is összefoglalom, jól átláthatóan a heyi keresőotpimalizálás (Local SEO) változásait, tippeket és beállításokat, valamint 2019-es évet mivel kezd.

A cikk végén a Youtube-ra feltöltött videómat is megosztottam!

Alap dolgok a helyi keresőoptimalizálásról (Local SEO)

A Facebook csoportomba ha valaki be szeretne lépni, akkor 3 egyszerű kérdésre kell válaszolnia (igen/nem). Ezek alapján láttam, hogy sokan még Google Cégem fiókot/profilt sem hoztak létre.

Ezért csak gyorsan megmutattam, hogy mi is az a lokális keresés a Google-ben, vagy a Local Pack mit is jelent.

Sok kulcsszóra rákeresve (városnevet, földrajzi helyet nem írsz mellé) a Google egy térképet jelenít meg a közeledben lévő vállalkozásokról, a térkép alatt meg 3 vállalkozást. Ez utóbbit nevezik angolul Local Pack-nek.

Főleg szolgáltatásokkal kapcsolatos kulcsszavaknál jelenik meg, itt van egy példa:

Google Cégem Local Pack

Az autószerelés eléggé helyhezkötött szolgáltatás, de ha olyanra keresel, mint ‘könyvelés’, akkor is megjelenik a térkép!:

Google Cégem Local Pack

További előnye ennek, hogy erős versenyű kulcsszavaknál kisebb cégek is előre tudnak kerülni a Google kereséi találatainál. Ugyanis itt a térkép alatti 3 vállalkozásnál a te céged is megjelenhet, és ehhez nem kell az első helyeken megjelenned az utána található általános keresési eredményeknél.

Ehhez helyi keresőoptimalizálást kell elvégezned!

Google Cégem (Google my Business) 2018-ban milyen funkciókkal bővült, azok megfelelő beállításai

2018.as évben rengeteg újdoság jelent meg, folyamatosan fejlesztette a Google ezt a szolgáltatását. Pár kisebb változtatás kivételével bemutatom azokat, amelyeket te is be tudsz állítani a Google Cégem fiókodban (ha eddig még nem tetted).

Kérdések és válaszok (2017. augusztus)

Ez az egyetlen a listából, ami nem 2018-ban, hanem még 2017-ben publikált a Google. Ide csak azért tettem be, mert használni inkább 2018-ban kezdték el a felhasználók.

Nagyon sok magyar vállalkozás Google Végem profiljánál látok kérdéseket, de nagyon kevésnél látok válaszokat a cégektől.

Mintha, nem is tudnának erről az opcióról, és sok kérdező marad meg válaszok nélkül.

Ezt nem a Google Cégem fiókban lehet szerkeszteni, válaszolni a kérdésekre, hanem a Google-ben keress rá a cégedre, jobb oldalt megjelenik a Google Cégem profilod és ott kattints a kérdés/válaszokra, majd ezután tudsz válaszolni.

kérdés és válasz google my business

Google Cégem bejegyzések (Ajánlatok és Termékek)

A Google Cégem bejegyzések rangsorolási faktoráról még 2017. novemberében olvastam egy esettanulmányt. Ekkor is már pozitív eredményt mutatott ki, kulcsszavakra előrébb jött egy Google Cégem profil, ha folyamatosan történt bejegyzések publikálása.

2018-ban erősen nőtt a Google Cégem profil befolyásolása a rangsorolásnál (lejebb a cikkben), így a bejegyzések is még fontosabbak lettek.

De emögött meg is van a logika! A Google-nek fontos, hogy mindig naprakész, folyamatosan frissítve legyen a Google Cégem fiókod. Erre a legjobb módszer, ha például hetente kimegy egy bejegyzés a fiókodban!

2018-ban viszont a bejegyzések típusát bővítették: ajánlatok és termékek opcióval. Így az üzletek, webshopok is megfelelő kategóriában tudnak bejegyzést posztolni.

bejegyzések Google Cégemben

Vállalkozás leírása

A fiókodon belül az ‘Információ’ menüpontban bővült egy plusz opcióval, ami a ‘Vállalkozás leírása’.

Erről korábban írtam már egy rövid blog bejegyzést, amelyben megmutatom pontosan a beállítás helyét és tippet adok, hogy mit is írj ide pontosan, milyen hosszúságban.

Szolgáltatások hozzáadása (nem csak az éttermeknek)

Ugyanitt az ‘Információ’ menüpontban ‘Szolgáltatások’ beállítási rész is megjelent. Korábban ez éttermek, hotel kategóriájú Google Cégem fiókokba volt elérhető, de ezt kibővítették sokkal több kategóriára.

Itt lehet paneleket és azon belül elemeket létrehozni. Az elemeken belül a szolgáltatás nevét, leírását és díját is meg tudod adni.

Statisztika

A bal oldali menüoszlopban a ‘Statisztika’ pontra kattintva tudsz megnézni olyan adatokat, amelyek a térképes megjelenésnél, a Google Cégem profiloddal kapcsolatos.

statisztika

Üzenetüldés (csak mobilon lehet)

Az Üzenetküldés opció a legújabb fejlesztés 2018 év végén. A célja, hogy rögtön fel lehessen venni a kapcsolatot a céggel a Google keresőjéből üzenetírással is, ami egy chates megoldás. Ez a funkció kizárólag telefonon elérhető.

A Google Cégem fiókban is csak a mobilos alkalmazáson keresztül lehet elérni, ha számítógépen kattintasz erre a menüre, akkor rögtön felajánlja, hogy Android vagy IOS rendszerű telefonodon a Google Cégem appot nyisd meg:

chat gomb

Az applikációban úgy tudod bekapcsolni az üzenetküldés funkciót, ha az Ügyfelek menüponton belül az Üzenetek részre tappolsz, majd bekapcsolod. Utána pár percen belül a mobilos Google keresésnél megjelenik az Üzenet ikon is a Google Cégem profilodnál:

üzenet gomb

Ha valaki erre rákattint, akkor egy üdvözlő üzenet fogad:

üdvözlő üzenet google cégem

Ezt a szöveget egyébként szerkesztheted, ugyanúgy a Google Cégem profildoban az Üzenetek opciónál.

Mikre kell odafigyelned 2019-ben! Mely faktorok erősödtek és melyek gyengültek a rangsorolásnál!

A Moz.com (a keresőoptimalizálás egyik legjelentősebb honlapja, blog oldala) pár éve elvégzi a helyi keresőoptimalizálás (Local SEO) területének felmérését, ami azt jelenti, hogy több profi szakembert megkérdeznek a tapasztalataikról.

Ezek a szakemberek rengeteg cégnek végeznek év közben lokális online marketinget, helyi keresőoptimalizálást. Az ő tapasztalataik alapján összerakják, hogy megy tényezők befolyásolják erősebben vagy gyengébben a lokális organikus helyezéseket.

2018-ban Darrnen Shaw végezte el és összegezte az eredményeket egy cikkben. Tbb, mint 40 szakembert kérdezett meg.

A bejegyzésének eredményeit, következtetéseit foglalom össze a következőkben, tippeket és saját tanácsaimat is megosztom:

Local pack rangsorolási faktorok 2018-ban

Google Cégem

A cikk első részében látható, hogy mennyi új funkció és fejlesztés jelent meg az évben, így logikus, hogy 2017-hez képest a helyi keresőoptimalizálást ez befolyásolja a legjobban.

A feladat így adott számodra, hogy amennyire csak tudod, maxold ki a Google Cégem profilodat. Mindig tartsd naprakészen, ezzel tudod leghatékonyabban mutatni a Google-nek, hogy folyamatosan foglalkozol a fiókoddal, naprakész adatokkal töltöd fel.

A Google-nek fontosak a naprakész, friss vállalkozói oldalak, ezek adják a legjobb felhasználói élményt a keresőknek, így ezeket az oldalakat, Google Cégem profilokat fogja megjeleníteni a lista elején!

TO-DO lista Google Cégem profilodhoz:

1. Ne csak a Facebookon posztolj, hanem a Google Cégem profilodban is. Ha vannak blog cikkeid, azokat is megoszthatod, és a cikk oldalára viheted a látogatókat. Ezek 7 napig jelennek meg a Google local találatoknál, így 7 naponta érdemes új bejegyzést megosztani. Akciókat, ajánlatokat és eseményeket is megoszthatsz, sajnos ezt még nem lehet időzíteni.

2. A ‘kérdések és válaszok’ részt nézd meg, hogy nem tettek-e fel kérdést, és azokat válaszold meg!

3. Képeket és videókat ossz meg, mindig frissítsd ezeket.

4. Nézd át még egyszer a Google Cégem profilodban az ‘Információ’ menüpontot, ott minden mezőt tölts ki.

Ha fel vagy iratkozva a weboldalamon, akkor hírlevélben mindig szoktam küldeni infot az új funkciókról is! 🙂

Vélemények/értékelések

A második faktor, ami a legtöbbet erősödött, a Google Cégem értékelések/vélemények. Ennek személy szerint örülök, mert mindig is erőltettem ügyfeleimnél, hogy minél több véleményt gyűjtsenek be.

Van olyan ügyfelem, aki 2018-ban több, mint 50 véleményt gyűjtött a Google Cégem profiljába! Ez különösen jó eredmény olyan szolgáltatásnál, ami nem webshop, és külön emailben kell megkérni az elégedett ügyfeleket (de ehhez az is kell, hogy kiváló szolgáltatást nyújtanak, teljeskörű garancia stb…)!

TO-DO lista a véleményekhez:

1. Szerezz minél több véleményt/értékelést!
Igen, nem könnyű elkezdeni, de nagyon szépen lehet vele haladni. Legtöbbször, tapasztalat, hogy a nagyon elégedett vevők sem fognak maguktól véleményt hagyni… Emailben küldj nekik levelet, tedd bele a direkt linket az értékelés hagyáshoz, és hidd el, nagyon sokan fognak így már írni szolgáltatásodról/termékedről.

2. Kulcszavaid szerepeljenek a vélemény szövegeiben. Az fontos alapból, hogy ne csak csillagokat hagyjanak, hanem szöveges értékelést is. Ami még profibbá teheti és fontos a helyi keresőoptimalizálásban, hogy fontos kulcsszavak is szerepeljenek a vélemény szövegében. Igen, nem könnyű, mert elsőnek el kell érned, hogy ügyfeleid adjanak véleményt, és még azt is, hogy kulcsszavakat írjanak bele. Természetesen úgy kérd meg, hogy a szolgáltatásod/terméked neve szerepeljen a véleményében, ennyit elég kérned.

3. Válaszolj meg minden véleményt! Erről a felhasználó kap értesítést is. Nagyon sokszor feljön az, amikor érkezik egy negatív vélemény. A Google Cégemnek van magyar nyelvű ügyfélszolgálata, ha több negatív vélemény érkezne, akkor érdemes felkeresni őket. Ha látszik, hogy rövid időn belül érkeztek ezek, valaki támadni akarja cégedet, akkor fognak erre megoldást találni. Ha viszont másoktól, külön-külön jönnek néha negatív vélemények, akkor a legjobb, ha ezekre mindig megfelelően válaszolsz, nem támadva vissza, hanem mindig azt nézd, hogyha majd más potenciális ügyfeled fogja látni ezt a negatív véleményt, akkor biztosan, hogy el fogja olvasni a cég válaszát is. Ha ott megalapozott választ, jó kommunikációt lát, és ráadásul emelett van több tucatnyi más pozitív vélemény, akkor gond nem lesz.

4. Ne csak a Google Cégemen gyűjts véleményeket, Más plattformokat is nézz meg, ahol akár versenytársaid jelen vannak, és hagynak véleményeket. Itt olyanokra kell gondolni, mint Árukereső, Etterem.hu, Tripadvisor, külföldi piacon Trustpilot stb…

Citation

Ennek befolyásolása erősen csökkent, ami azért történhetett, mert nagyon sok cég beregisztrálta magát ilyen gyűjtő oldalakra.

Magyarországon ilyen ingyenes oldalak például:
www.aranyoldalak.hu, www.ittlakunk.hu, www.cylex.hu

USA-ban 40-50 ilyen weboldal van, szóval nem nehéz ezekre mind beregisztrálni, sőt több Local SEO ügynökség ezt el is végzi a vállalkozásoknak. Ezért láthatóan a Google ennek a faktornak a befolyásolását erősen csökkentette a rangsorolásnál.

De természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne regisztrálj be itthon erre a 4-5 weboldalra!

Backlinkek

A backlinkeket még kiemelném, mert a második legerősebb rangsrolási faktor! Az általános keresőoptimalizálásnál is nagyon jó eredményeket lehet elérni, ha sikerül minőségi weboldalakról, minőségi tartalmakból hivatkozásokat szereznünk a weboldalunkra (tehát nem a rossz/spames linkgyűjtő oldalakról).

A helyi keresőoptimalizálásnál is ezt kell követni, csak itt arra kell figyelned, hogy a weboldal lokális legyen. Például, ha van helyi híroldal, akkor oda egy tartalommal, és linkelve a weboldaladra érdemes kikerülni. De ilyen lokális weboldal a welovebudapest.hu, de van rengeteg blog oldal különböző témákban.

Időigényes és nehéz feldat is lehet kikerülni más oldalakra, sok egyeztetést, tartalomgyártást igényel, de nagyon látványos eredményeket tudnak hozni!

Összefoglalás

A blogcikk elején ígértem a Facebook csoportomban leadott élő bejelentkezés felvételét, amelyet a Youtube csatornámra fel is töltöttem:

Remélem, hogy ezzel a blog bejegyzésemmel kaptál egy áttekintést a 2018-as évről és megfelelő mennyiségű feladatot, hogy a Google Cégem profilodat és weboldaladat ki tudd maxolni az új évben! 🙂

Januártól folytatjuk a munkát, addig is Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok!