Olvasási idő: 19 perc

Pár nappal ezelőtt (2018.12.18.) egy élő videós előadást tartottam.

Elsőnek itt, egy blog bejegyzésben akartam megírni a 2018-as év változásait, de végül ebből egy közel 50 perces élő bejelentkezés lett.

Természetesen itt írásban is jól átláthatóan összefoglalom a helyi keresőoptimalizálás (Local SEO) változásait, a tippeket és beállításokat, valamint tanácsokat adok, hogy a 2019-es évet mivel kezdd.

A cikk végén a Youtube-ra feltöltött videómat is megosztottam!

 

Alap dolgok a helyi keresőoptimalizálásról (Local SEO)

 

Ha valaki be szeretne lépni a Facebook csoportomba, akkor válaszolnia kell 3 egyszerű kérdésre (igen/nem). Ezek alapján láttam, hogy sokan még Google Cégem fiókot/profilt sem hoztak létre.

Ezért gyorsan megmutattam, hogy mi is az a lokális keresés a Google-ben,  mit is jelent a Local Pack.

Sok kulcsszóra rákeresve (ha városnevet, földrajzi helyet nem írsz mellé) a Google egy térképet jelenít meg a közeledben lévő ilyen vállalkozásokról, a térkép alatt pedig láthatsz 3 vállalkozást. Ez utóbbit nevezik angolul Local Packnek.

Főleg a szolgáltatásokkal kapcsolatos kulcsszavaknál jelenik meg, itt van egy példa:

 

Google Cégem Local Pack

Az autószerelés eléggé helyhez kötött szolgáltatás, de ha olyanra keresel, mint például a ‘könyvelés’, akkor is megjelenik a térkép:

Google Cégem Local Pack

 

További előnye ennek, hogy az erős versenyű kulcsszavaknál kisebb cégek is előre tudnak kerülni a Google keresési találatainál. Ugyanis itt a térkép alatti 3 vállalkozásnál a Te céged is megjelenhet, és ehhez nem kell az első helyeken megjelenned az utána található általános keresési eredményeknél.

Ehhez helyi keresőoptimalizálást kell elvégezned!

Az alapokra nem tértem ki az élő videóban, mindenképp ajánlom az ingyenes Local SEO Ebookomat, amelyet itt tudsz letölteni.

Az Ebookoban végigmegyek a Google Cégem fiók beállításától a weboldalad helyi keresőoptimalizálásig, de több online vélemény gyűjtéséhez is adok segítséget.

 

Google Cégem (Google my Business) 2018-ban milyen funkciókkal bővült, azok megfelelő beállításai

 

A 2018-as évben rengeteg újdonság jelent meg, a Google folyamatosan fejlesztette ezt a szolgáltatását. Pár kisebb változtatás kivételével bemutatom azokat, amelyeket Te is be tudsz állítani a Google Cégem fiókodban (ha eddig még nem tetted).

 

 

Kérdések és válaszok (2017. augusztus)

 

Ez az egyetlen a listából, amit nem 2018-ban, hanem még 2017-ben publikált a Google. Ide csak azért tettem be, mert használni inkább 2018-ban kezdték el a felhasználók.

Nagyon sok magyar vállalkozás Google Cégem profiljánál látok kérdéseket, de nagyon kevésnél látok válaszokat a cégtől.

Mintha nem is tudnának erről az opcióról, így sok kérdező marad válaszok nélkül.

Ezt nem a Google Cégem fiókban lehet szerkeszteni, illetve válaszolni a kérdésekre, hanem keress rá a cégedre a Google-ben, jobb oldalt megjelenik a Google Cégem profilod, ott kattints a kérdés/válaszokra, majd ezután tudsz válaszolni.

kérdés és válasz google my business

 

Google Cégem bejegyzések (Ajánlatok és Termékek)

 

A Google Cégem bejegyzések rangsorolási faktoráról még 2017. novemberében olvastam egy esettanulmányt. Már ekkor is pozitív eredményt mutatott ki, a kulcsszavaira előrébb jött egy Google Cégem profil, ha folyamatosan történt bejegyzések publikálása.

2018-ban erősen nőtt a Google Cégem profil befolyása a rangsorolásnál (lásd lejjebb a cikkben), így a bejegyzések is még fontosabbak lettek.

De emögött meg is van a logika! A Google-nek fontos, hogy mindig naprakész, folyamatosan frissített legyen a Google Cégem fiókod. Erre a legjobb módszer, ha például hetente kimegy egy bejegyzés a fiókodban!

2018-ban bővítették a bejegyzések típusait ajánlatok és termékek opcióval, így az üzletek és webshopok is megfelelő kategóriában tudnak bejegyzést posztolni.

 

bejegyzések Google Cégemben

 

Vállalkozás leírása

 

A fiókodon belül az ‘Információ’ menüpont bővült egy plusz opcióval, ami a ‘Vállalkozás leírása’.

Erről korábban írtam már egy rövid blog bejegyzést, amelyben megmutatom a beállítás helyét, és tippet adok, hogy mit is írj ide pontosan, milyen hosszúságban.

 

 

Szolgáltatások hozzáadása (nem csak az éttermeknek)

 

Ugyanitt az ‘Információ’ menüpontban egy ‘Szolgáltatások’ beállítási rész is megjelent. Korábban ez csak az éttermek, hotelek kategóriájú Google Cégem fiókokban volt elérhető, de ezt kibővítették sokkal több kategóriára.

Itt lehet paneleket, és azon belül elemeket létrehozni. Az elemeken belül a szolgáltatás nevét, leírását és díját is meg tudod adni.

 

 

Statisztika

 

A bal oldali menüoszlopban a ‘Statisztika’ pontra kattintva tudsz megnézni olyan adatokat, amelyek a térképes megjelenésnél a Google Cégem profiloddal kapcsolatosak.

statisztika

 

Üzenetüldés (csak mobilon lehet)

 

Az Üzenetküldés opció a legújabb fejlesztés 2018 év végén. A célja, hogy rögtön fel lehessen venni a kapcsolatot a céggel a Google keresőjéből üzenetírással is, ami egy chates megoldás. Ez a funkció kizárólag telefonon elérhető.

A Google Cégem fiókban is csak a mobilos alkalmazáson keresztül lehet elérni, ha számítógépen kattintasz erre a menüre, akkor rögtön felajánlja, hogy Android vagy IOS rendszerű telefonodon a Google Cégem appot nyisd meg:

 

chat gomb

Az applikációban úgy tudod bekapcsolni az üzenetküldés funkciót, ha az Ügyfelek menüponton belül az Üzenetek részre tappolsz, majd bekapcsolod azt. Pár percen belül a mobilos Google keresésnél megjelenik az Üzenet ikon is a Google Cégem profilodnál:

üzenet gomb

Ha valaki erre rákattint, akkor egy üdvözlő üzenet fogadja:

üdvözlő üzenet google cégem

Ezt a szöveget egyébként szerkesztheted, ugyanúgy a Google Cégem profilodban az Üzenetek opciónál.

 

Mikre kell odafigyelned 2019-ben! Mely faktorok erősödtek és melyek gyengültek a rangsorolásnál!

 

A Moz.com (a keresőoptimalizálás egyik legjelentősebb honlapja/blog oldala) pár éve elvégzi a helyi keresőoptimalizálás (Local SEO) felmérését, ami azt jelenti, hogy több profi szakembert megkérdeznek a tapasztalataikról.

Ezek a szakemberek rengeteg cégnek végeznek év közben lokális online marketing szolgáltatást, helyi keresőoptimalizálást. Az ő tapasztalataik alapján összerakják, hogy mely tényezők befolyásolják erősebben vagy gyengébben a lokális organikus helyezéseket.

2018-ban Darren Shaw végezte el a kutatást, és összegezte az eredményeket egy cikkben. Több, mint 40 szakembert kérdezett meg.

A bejegyzésének eredményeit, következtetéseit foglalom össze a következőkben, megosztok tippeket és saját tanácsaimat is:

 

Local pack rangsorolási faktorok 2018-ban

 

Google Cégem

 

A cikk első részében látható, hogy mennyi új funkció és fejlesztés jelent meg az évben, így logikus, hogy 2017-hez képest a helyi keresőoptimalizálást ez befolyásolja a legjobban.

A feladat így adott számodra: amennyire csak tudod, maxold ki a Google Cégem profilodat. Mindig tartsd naprakészen, ezzel tudod a leghatékonyabban megmutatni a Google-nek, hogy folyamatosan foglalkozol a fiókoddal, friss adatokkal töltöd fel.

A Google-nek fontosak a naprakész, friss vállalkozói oldalak, ezek adják a legjobb felhasználói élményt a keresőknek, így ezeket az oldalakat, Google Cégem profilokat fogja megjeleníteni a lista elején!

TO-DO lista Google Cégem profilodhoz:

1. Ne csak a Facebookon posztolj, hanem a Google Cégem profilodban is. Ha vannak blog cikkeid, azokat is megoszthatod, és a cikk oldalára viheted a látogatókat. Ezek 7 napig jelennek meg a Google local találatoknál, így 7 naponta érdemes új bejegyzést megosztani. Akciókat, ajánlatokat és eseményeket is megoszthatsz, sajnos ezt még nem lehet időzíteni.

2. Ellenőrizd a ‘kérdések és válaszok’ részt, nézd meg, hogy nem tettek-e fel kérdést, és ha igen, válaszold meg azokat!

3. Ossz meg képeket és videókat, mindig frissítsd ezeket.

4. Nézd át még egyszer a Google Cégem profilodban az ‘Információ’ menüpontot, ott minden mezőt tölts ki.

Ha fel vagy iratkozva a weboldalamra, akkor hírlevélben mindig szoktam küldeni infót az új funkciókról is! 🙂

 

Vélemények/értékelések

 

A második faktor, ami a legtöbbet erősödött, a Google Cégem értékelések/vélemények. Ennek személy szerint örülök, mert mindig is erőltettem az ügyfeleimnél, hogy minél több véleményt gyűjtsenek be.

Van olyan ügyfelem, aki 2018-ban több, mint 50 véleményt gyűjtött a Google Cégem profiljába! Ez különösen jó eredmény egy olyan szolgáltatásnál, ami nem webshop, és egy külön emailben kell megkérni az elégedett ügyfeleket a véleményhagyásra (de ehhez persze az is kell, hogy kiváló szolgáltatást nyújtanak, teljeskörű garanciával, stb…)!

 

TO-DO lista a véleményekhez:

1. Szerezz minél több véleményt/értékelést!
Igen, nem könnyű elkezdeni, de nagyon szépen lehet vele haladni. A legtöbbször azt tapasztalom, hogy a nagyon elégedett vevők sem hagynak maguktól véleményt… Küldj nekik egy emailt, tedd bele a direkt linket az értékeléshagyáshoz, és hidd el, hogy így már nagyon sokan fognak véleményt írni a szolgáltatásodról/termékedről.

2. A kulcsszavaid szerepeljenek a vélemény szövegében. Alapból fontos, hogy ne csak csillagokat hagyjanak a vevők, hanem szöveges értékelést is. Ami még profibbá teheti ezt, és fontos a helyi keresőoptimalizálásban is, hogy a fontos kulcsszavak is szerepeljenek a vélemény szövegében. Igen, ez nem könnyű, mert elsőnek el kell érned, hogy az ügyfeleid adjanak véleményt, és aztán még azt is, hogy kulcsszavakat írjanak bele. Kérd meg őket, hogy a szolgáltatásod/terméked neve szerepeljen a véleményében – ennyi bőven elég.

3. Válaszolj meg minden véleményt! Erről a felhasználó kap értesítést is. Nagyon sokszor előjön a téma, hogy mi a teendő, ha érkezik egy negatív vélemény. A Google Cégemnek van magyar nyelvű ügyfélszolgálata, ha több negatív vélemény érkezne, akkor érdemes felkeresni őket. Ha látszik, hogy rövid időn belül érkeztek ezek a vélemények, feltételezhető, hogy valaki támadni akarja a cégedet, akkor fognak erre megoldást találni. Ha viszont másoktól, külön-külön jönnek néha negatív vélemények, akkor a legjobb, ha ezekre mindig megfelelően válaszolsz, nem visszatámadva, mindig tartsd szem előtt, hogy ha majd egy potenciális ügyfeled látni fogja ezt a negatív véleményt, akkor biztosan el fogja olvasni a cég válaszát is. Ha ott megalapozott választ, jó kommunikációt lát, és ráadásul emellett van több tucatnyi más, pozitív vélemény is, akkor nem lesz gond.

4. Ne csak a Google Cégemen gyűjts véleményeket, más platformokat is nézz meg, ahol akár a versenytársaid is jelen vannak. Itt olyanokra kell gondolni, mint az Árukereső, Etterem.hu, Tripadvisor, a külföldi piacon a Trustpilot, stb…

 

Citation

 

Ennek a befolyása erősen csökkent, ami azért történhetett, mert nagyon sok cég beregisztrálta magát különféle gyűjtőoldalakra.

Magyarországon ilyen ingyenes oldalak például:
www.aranyoldalak.hu, www.ittlakunk.hu, www.cylex.hu

Az USÁ-ban 40-50 ilyen weboldal van, nem nehéz ezekre mind beregisztrálni, sőt, több Local SEO ügynökség ezt el is végzi a vállalkozásoknak. Ezért a Google ennek a faktornak a befolyásolását erősen csökkentette a rangsorolásnál.

De természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne regisztrálj be itthon erre a 4-5 weboldalra!

 

Backlinkek

 

A backlinkeket még kiemelném, mert ez a második legerősebb rangsorolási faktor! Az általános keresőoptimalizálásnál is nagyon jó eredményeket lehet elérni, ha sikerül minőségi weboldalakról, minőségi tartalmakból hivatkozásokat szereznünk a weboldalunkra (tehát nem a rossz/spames linkgyűjtő oldalakról).

A helyi keresőoptimalizálásnál is ezt kell követni, csak itt arra kell figyelned, hogy a weboldal lokális legyen. Például, ha van helyi híroldal, akkor oda egy tartalommal és linkkel a weboldaladra érdemes kikerülni. Ilyen lokális weboldal a welovebudapest.hu, de van rengeteg blog oldal különböző témákban.

Időigényes és nehéz feladat is lehet kikerülni más oldalakra, sok egyeztetést, tartalomgyártást igényel, de nagyon látványos eredményeket tud hozni!

 

Összefoglalás

 

A blogcikk elején ígértem az élő bejelentkezés felvételét, amelyet a Youtube csatornámra is feltöltöttem:

Remélem, hogy ezzel a blog bejegyzésemmel kaptál egy áttekintést a 2018-as évről, és megfelelő mennyiségű feladatot, hogy a Google Cégem profilodat és weboldaladat ki tudd maxolni az új évben! 🙂

Januártól folytatjuk a munkát, addig is Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok!