Ingyenes online képszerkesztők 2021-ben

Szerző: | Online Marketing

Olvasási idő: 19 perc

Olyan online képszerkesztőket gyűjtöttem össze, amelyek már bizonyítottak, sokan is használnak.

Nem sokfélét ajánlok, hanem keveset, de tényleg jókat és próbáltam ezeket is célnak megfelelően kategorizálni. Ha egy fényképet szeretnél szerkeszteni, “photoshopolni” vagy üzleti oldalról jöttél és hirdetésekhez, posztokhoz szeretnél képeket szerkeszteni, esetleg logót, akkor azokhoz is mutatok online képszerkesztőket.

De adok pár olyan eszközt is, amelyek a képszerkesztésben még segíthetnek.

Fotók szerkesztéséhez ingyenes online képszerkesztők

Photopea – a Photoshop másolata

A Photopea felhasználói felülete az Adobe Photoshop felületét másolja, viszont ingyenes.

Photopea képszerkesztő program online

Előnye tényleg az, hogy ingyen használható, nem kell regisztrálni sem. Nagyon gyorsan lehet így egy képet jól megvágni, törölni részeket róla és grafikákat elhelyezni rajta.

Viszont a jobb oldalon (szerintem nem zavaró részen) hirdetések jelennek meg, amiket egy reklámblokkoló bővítmény eltüntet. Ezenkívül ez tényleg csak egy képszerkesztő, nem találhatóak meg sablonok, képtár stb…

Befunky

A Befunky is egy szuper online képszerkesztő, amit regisztráció nélkül, rögtön tudsz is használni. A felülete nagyon felhasználóbarát, ezért is szeretik sokan. Ami nekem feltűnt, hogy egy elkezdett kép szerkesztése után, bezárva a böngészőt, később újra betöltve az oldalt, felajánlotta és be is töltötte az előzőleg elkezdett szerkesztett képet:

Befunky online képszerkesztő

Viszont itt már nem csak fényképeket tudsz szerkeszteni, hanem közösségi média oldalara előre beállított felbontású sablonokban tudsz grafikákat létrehozni. 

Ha előfizetnél a Pro részre, akkor meg minden funkció elérhetővé válik.

Fotor

A Fotor használatához sincs szükség regisztrációra, rögtön elkezdhető a fotók szerkesztése vagy új grafikák készítése.

A kezelőfelülete nagyon felhasználóbarát, sokféle effekt és kiegészítő elérhető. Viszont ingyenes használata korlátozottabb, nem minden eszköz elérhető. Ha egy hónapra is előfizetnél (ami 8,99 dollár), akkor már mindenhez hozzáférsz korlátlanul.

Fotor ingyenes képszerkesztő

Közösségi média és más felületekhez képszerkesztők

A következőkben olyan ingyenes online képszerkesztőket mutatok meg, amelyekkel a közösségi média oldalakra posztokat, hirdetési kreatívokat tudsz létrehozni, de akár ebookokat vagy logókat is stb…

Snappa

A Snappa.com oldalán regisztrálnod kell, viszont ezután ingyen is használhatod. A korlátozás atz, hogy havonta 3 letöltést enged. De például az ingyenes részben benne van az is, hogy egy logó szerkesztés esetén PNG formátumban, áttetsző háttérrel (transparent backround) is le tudd tölteni. Ez sok más eszközben már fizetős funkció.

De az ingyenes részben megtalálsz több mint 6000 sablont és több mint 5 millió képet és grafikát, amelyeket tudsz használni.  

Szerintem a felhasználói felülete egyszerűbb, átláthatóbb és letisztultabb a Canva-hoz képest. Valamint az ingyenes részen például nem kell egyes betűstílusok használatáért előfizetni.

Egyszerűbb logótervezéshez, social media oldalak grafikus anyaginak előállításhoz egy igazán jó eszköz.

Snappa képszerkesztő online

Canva

A Canva talán az egyik legismertebb online képszerkesztő, főleg akik közösségi médiához használják, de fizetős ebookokat is már raktak itt össze:

Canva ingyenes képszerkesztő online

Még mindig van ingyenes változata, de az utóbbi időben több részen fizetősé tettek dolgokat, például vannak betűstílusok, amiért előfizetőnek kell lenni. Az előfizetési rendszert fejlesztették tovább, többféle csomag is elérhető.

Nagyon sok sablon, grafika és kép elérhető. Képek közül például továbbra is a fizetősöket lehet használni egyszeri díjért. Egy kép, egyszeri felhasználása egy grafikán 1 dollár, ami nem egy óriási összeg, sokszor megéri a szebb és egyedibb képért ez az ár.

Ha bajban vagy a színekkel:

A képszerkesztő, a Color funkcióján keresztül, négy területen is segítséget nyújt a színhasználatban, bizonytalan felhasználóknak:

  1. Color palette generator (színskála generáló): az Upload an image gomb segítségével feltölthetünk egy fotót, és a fotón található színeket skálázza nekünk színkód és elnevezés szerint a szoftver. Ez segítséget nyújt a szöveg vagy egyéb elemek színének meghatározásában.
  2. Color palette ideas (színskála ötletek): a keresőben: szín, téma és kulcsszó alapján kereshetjük az előre összeállított színkombinációkat, rendszerint négy, egymással harmóniában lévő árnyalatot biztosít a Canva.
  3. Color wheel (színkerék): a funkció meghatározza, hogy egy kiválasztott szín kódhoz melyik másik kettő, három vagy négy árnyalat illik leginkább, továbbá, hogy a megadott színkódnak, melyik a komplementere.
  4. Color meanings (színek jelentése): legtöbben a színeket tetszés alapján választják, kreatívok készítéséhez, azonban a színeknek fontos jelentése van, amelyek ismerete a marketingben különösen elengedhetetlen. Az online képszerkesztőnek ez a funkciója, ebben nyújt segítséget.

Removebg – Így távolítsd el a fotó hátterét gördülékenyen, néhány kattintással – online

Gyakran felmerülő probléma a fotók szerkesztésénél a háttér eltávolítása vagy annak cseréje.

Az úgynevezett maszkolás (masking), egy olyan képszerkesztési technika, amely lehetővé teszi, hogy a fénykép fő elemét, például egy terméket, körberajzoljunk a vonalai mentén és kivágjuk a képből, hogy azt más kreatívban használjuk fel, esetleg más hátteret alkalmazzunk mögötte.

A removebg online szoftver ennek pont az ellentétét valósítja meg. Varázslatszerűen felismeri a képnek azt az elemét (személy, tárgy…stb), amely a fotó fő témáját képezi, és egy kattintással kiemeli azt a háttérből.  

A folyamat rendkívül egyszerű:

1. Itt éred el az online szoftvert.

2. A főoldalon az Upload Image gomb segítségével tölthető fel a szerkeszteni kívánt kép.

3. A kiválasztott képet a szoftver megvizsgálja, majd rövid időn belül megjeleníti a háttér nélküli fotót. (FONTOS: csak azokat a fotókat tudja teljes körűen szerkeszteni a szoftver, ahol a háttér egyforma vagy kevés színből tevődik össze.)

4. Amennyiben a fotó hátterét szeretnénk megváltoztatni, az Edit opcióra kell kattintani, ami lehetőséget biztosít egyszínű vagy megadott hátterek alkalmazására.

5. A szerkesztést követően a fotó letölthető (Download) PNG formátumban, ingyenes opció esetén kis felbontásban, előfizetéses formában pedig HD minőségben (Download HD), nagy felbontásban.

MyeCoverMaker – Borító készítő ebookhoz és sok mindenhez

Amikor elkészítettem az első ingyenes ebook-mat, akkor akartam a landoló oldalra egy jól kinéző grafikát, ami egy ilyen kis könyvet/füzetet mutat 2 dimenzióból.

Ekkor találtam rá erre a szuper borítókészítő online eszközre, a MyeCoverMaker-re.

Ingyenesen lehet regisztrálni és ingyen többféle borító is elérhető:

MyeCoverMaker online képszerkesztő

De ezeken kívül elő lehet fizetni többfélére is, én is így tettem, mert ennyit megért.

Nem csak ebook borítót, hanem más tárgyakra is lehet képet illeszteni.

Kollázs készítés online

Amikor olyan kreatívot készítünk, amelyen több fotó jelenik meg, meghatározott elrendezésben, fotó kollázsról beszélünk. Ezek készítéséhez is hoztam néhány könnyen használható, bevált, online kollázs szerkesztőt. 

Canva – Kollázs szerkesztéshez is

A Canva, ahogy már a képszerkesztők esetében is említettem, az egyik legnépszerűbb online kreatív gyártó felület. 

Kollázsok készítésében is olyan eszköztárral rendelkezik, ami lehetőséget biztosít, különböző méretű, formájú, elhelyezkedésű képkollázsok szerkesztésére. 

Előre elkészített sablonokat is lehet használni, amelyeket csak fotókkal kell feltölteni, továbbá, ha szöveget is tartalmaz a kreatív, átírni. 

Ha teljesen egyedi kollázst szeretnél, kezdd “fehér” lapról a szerkesztést és ne stock fotókat alkalmazz, hanem készíts sajátokat és azokat használd fel. 

A Canva kiemelt előnye, hogy az elkészült kollázsok JPG, PNG és PDF formátumban is exportálhatók. (ingyenes verzió esetében is) 


Creatopy – Online fotókollázs készítéshez

A Creatopy a Canva-hoz hasonló online képszerkesztő, amely előre összeállított sablon formációkat is biztosít a felhasználóknak. 

A szerkesztő használata regisztrációhoz kötött és több eleme is csak előfizetéssel alkalmazható, azonban az ingyenes funkciókkal is szemetgyönyörködtető kollázsokat lehet készíteni. 

Ami hátrányt jelent, hogy a kreatívok exportálása, ingyenes verzió esetén csak JPG formátumban lehetséges. 

Képeket ezekből a forrásokból használj fel!

Ha például weboldaladon, hirdetésben képeket használsz, akkor vigyáznod kell a jogvédelemre. Egy blog cikkben például nem lehet csak úgy megjeleníteni egy képet, de ha oda írod a forrást, az sem elég. 

A Google képek találatai sem biztosak, hogy csak úgy fel tudod használni.

Vannak olyan oldalak, ahol az ott megtalálható képek mindegyike ingyenes licenszű, ezeket nyugodtan felhasználhatod:

Pixabay

Flickr

Pexels

Unsplash

Itt annyi hátrány lehet, hogy gyakran nem sok a választék vagy nem is találsz valami jó fényképet, nem megfelelő a felbontása és minősége.

Sokszor érdemes lehet időspórolás és a magasabb minőség miatt is fizetős oldalakat felkeresni. Ezeknél sokszor nem magasak az összegek és lehet havi előfizetést, de darabszámra is fizetni.

Én a Depositphotos oldalát használom, itt nagyon sok jó minőségű kép megtalálható.

Színmásoló Chrome bővítmény

Egy hasznos Chrome böngésző bővítmény, a ColorPick Eyedropper, amit én például sokszor használtam már. Egy weboldalról szín kód kimásolásához használható gyorsan használható. 

Például egy YouTube videóm a Facebookhoz kapcsolódott, így a Facebook kék színének kódját ezzel az eszközzel szereztem meg és használtam a videó indexkép szerkesztésénél. 

Képek optimalizálása és feltöltése a weboldalra

Ha a weboldalra képet szeretnél feltölteni, akkor arra figyelj, hogy mekkora a mérete. Ugyanis minél nagyobb a felbontása, minősége, a mérete több megabájt is lehet, ami megnöveli az adott oldal méretét is, ezzel a betöltési sebességet is. Ez felhasználói szempontból sem biztos, hogy jó, mondjuk mobil internetről töltik be az oldalt, vagy lassabb valahol az internet és ezzel megnő a betöltési idő, de keresőoptimalizálás részről sem előnyös a lassan betöltődő weboldal.

Az sem segít, ha a weboldalon a feltöltött képet átméretezed az oldal szerkesztőjében, mert a forrásfájl mérete ettől nem fog változni. A weboldalra feltöltés előtt kell még a kép méretén csökkenteni.

Lehet a pixel méreten változtatni, ugyanis egy oldalra nem valószínűleg fog kiférni 2000X felbontásban egy kép megjelenni. Blog cikk szövegek közé sem fognak nagy képek beférni. A képméret változtatás után meg online lehet még tovább tömöríteni képet, amelynek minőségén változás nem lesz látható, de sokszor több mint felére lehet csökkenteni a méretét a képnek.

Ha keresőoptimalizálni is szeretnéd a képet, a Google képek találatok között még előrébb rangsorolni, akkor ebben a cikkben több útmutatót adtam, de az átfogó SEO tanfolyamban is van egy külön, részletesebb videó a képek optimalizálásáról.

A cikkben olyan partner linkek találhatóak, amelyeken keresztüli regisztrálás után akár én jutalékot is kaphatok. Ha ezen keresztül regisztrálsz/vásárolsz, akkor nem fizetsz többet, sőt sokszor még így kaphatsz kedvezményt/krediteket vagy hosszabb ideig kipróbálhatod ingyen az ajánlott eszközt. FONTOS! Én csak olyan dolgokat ajánlok partner linkkel, amelyeket én is aktívan használok/használtam, előfizetek rá és teljesen pozitív véleményem van róla. 🙂