Olvasási idő: 11 perc

Ebben a cikkben összegyűjöttem 4 eszközt backlinkek ellenőrzésére és elemzésére.

Pár tudnivaló a backlink kutató/elemző eszközökről:

  • A weboldalak feltérképezéséhez (crawling) szervereket, nagy erőforrásokat használnak. Minél több domaint térképeznek fel, annál több erőforrásra van szükségük. És nem csak meg kell találniuk a weboldalra mutató hivatkozásokat (backlinkek), hanem minél frissebb adatokat is kell adniuk, mert újabb backlinkek jelenhetnek meg és meglévők tűnhetnek el. Szóval, fontos egy backlink elemző eszköznél, hogy milyen erőforrásokat használ.
  • Ezek az eszközök nem fogják a legtöbb esetben a domainhez kapcsolódó összes backlinket megtalálni. Változó, hogy a valódi backlinkek közül egy domainnél mennyit fog megmutatni, de a jobb eszközökkel a fontos domaineket meg fogod találni mondjuk a konkurens weboldalaknál. Csak akkor láthatod egy domainnél az összes backlinket, ha mondjuk a 4. pontban említett eszközhöz is van hozzáférésed.
  • Mindegyik backlinkkutató eszköz megad egy mérőszámot a vizsgált domainnél, amely egy 1-100 közötti érték. Fontos tudni, hogy ezeket az értékeket a domain backlinkjeinek minőségéből kalkulálják az eszközök. Tehát ez csak részben határozza meg a domain minőségét. Mindig érdemes megnézni magát a weboldalt a saját szemeddel, hogy tartalmilag hogyan is épül fel, hogyan néz ki a weboldal. Az eszközök ezeket nem figyelik, nem veszik bele a számításba.
  • A backlinks (backlinkek): ezek olyan oldalak (URL címek), amelyekről hivatkoznak a weboldaladra/a vizsgált domainre.
    A referring domains: itt a hivatkozó domaineket értjük, amelyekről egyébként több aloldalról (backlinks) is hivatkozhatnak az oldaladra. Tehát, lehet egy weboldalnak 25 hivatkozó domainje, de mivel több domainen, több aloldalról is hivatkoznak, így a backlinkek száma sokkal több is lehet.

1. SEO PowerSuite: SEO SpyGlass

A Link-Assistant SEO PowerSuite szoftvereiről külön cikket és több gyakorlatias videót is készítettem.

Itt most a backlinkkutató és elemző eszközére, a SEO SpyGlass-re térek ki. Erről egyébként egy külön videót is készítettem, amelyben több funkcióját is bemutatom a gyakorlatban.

Mindegyik eszköz egy asztali szoftver, tehát le kell tölteni egy laptopra/asztali gépre, és fel kell telepíteni, nem használhatóak böngészőből megnyitva vagy az okostelefonodon. Viszont az SEO SpyGlass-hez most kihoztak egy online verziót, amit egyszerűen el tudsz érni egy weboldalon. Ez egy ingyenes változat, ami azt jelenti, hogy maximum tízezer backlinket mutat meg egy domainről.

Viszont ha le szeretnéd tölteni a backlinkeket egy excelbe (exportálni szeretnéd) vagy további adatokat akarsz megnézni, több domain backlinkprofilját akarod összehasonlítani és elemezni, akkor ahhoz már a szoftvert le kell töltened. Az is ugyanígy ingyenesen használható bármeddig, de ott is maximum tízezer backlinket fogsz látni, és nem menthetőek az elemzések, szóval ha bezárod a szoftvert, akkor nem mented el az addigi elemzéseket.

Ide be is ágyaztam az online backlinkkutató eszközt, csak írd be a domaint és kattints a ‘Check’ gombra, ezután egy új lapon betöldődnek az adatok:

2. Ahrefs

Az Ahrefs talán a legnépszerűbb komplex SEO szoftver a piacon. A legtöbb SEO szakember erre a szoftverre szokott hivatkozni, gyakran megtalálható a SEO eszközeik között. Eddig a legtöbb szerverrel dolgozott, és rengeteg weboldalt, backlinket kutatott fel napról napra, így eléggé naprakész adatbázisa van.

Az Ahrefs-nek is van természetesen saját domain minősítése, ami röviden a DR (domain rating). Mivel gyakran frissíti a domaineket, így hamar felfedezi az új és eltűnt backlinkeket, ezért a DR értékek is naprakészek.

Több SEO szakember szerint is, főleg, ha Magyarországot nézzük, a magyar domaineknél az Ahrefs valósabb domain értékeket ad, mint a még mindenhol használt Moz által kalkulált DA (domain authority) érték.

A weboldal feltérképezés (crawling) számait nézve az SEO SpyGlass leelőzi az Ahrefs szoftverét, de persze az Ahrefs régebb óta végzi nagy számban ezt a feltérképezést, így sokszor egyes weboldalaknál az Ahrefs láthatóan több backlinket mutat meg, nagyobb az adatbázisa visszamenőleg is.

Több tesztet is végezve a SEO SpyGlass nagyon erős ellenfele az Ahrefs-nek, de valószínűleg a marketingben és a SEO szakemberek körében még jobban el kell terjednie.

Az Ahrefs 7 napon keresztül 7 dollár + ÁFA díjért használható. A magyar nyelvű kulcsszóadatbázis ebben a szoftverben a legnagyobb, és sok más hasznos funkciója is van még.

backlink elemzés Ahrefs

3. SEMrush

SEMrush nem csak SEO, hanem más online marketing eszközök használatához is hasznos (Google Ads, Facebook marketing).

Magyar kulcsszóadatbázissal ez az eszköz is rendelkezik, így kulcsszókutatáshoz is nagyon jól használható. Jól átlátható felülete van, gyorsan lehet akár a konkurens weboldakat is vizsgálni.

A backlinkelemző része ennek is profi, és elég jó adatbázissal dolgozik.

Most 2022-ig a SEMRush ingyenesen elérhetővé tette a backlink elemző/kutató funkcióját! Bankkártya adatokat sem kell megadni, csak egy egyszerű regisztrációra van szükség és év végéig korlátlanul használhatod ezt a funkcióját. Ide kattintva éred el az ajánlatot és a regisztrációt!

14 napos ingyenes használattal pedig van elegendő idő a backlinkkutatásra és más SEO elemzésekre is.

backlink ellenőrzés SEMRush

+1: Google Search Console

Ez egy kötelező eszköz, nem csak a backlinkek ellenőrzése miatt, hanem még rengeteg hasznos adatot ad a keresőoptimalizálás során.

Egy jó SEO szakember igazából azzal kezdi a munkát, hogy a Search Console-hoz is kér hozzáférést (persze ha elérhető a weboldalhoz).

Ha még nem állítottad be, vagy többet szeretnél tudni erről az ingyenes Google eszközről, akkor ebben a cikkemben írok róla bővebben.

Ez az eszköz inkább arra jó, hogy a domain kapcsán meg tudd nézni az összes hivatkozó domaint és backlinket.

A kezelőfelületen a bal oldali oszlopban kattints a ‘Linkek’ pontra. Ezután látható lesz az ‘A legtöbbet linkelt oldalak’ és az ‘Az Ön webhelyére legtöbbet hivatkozó webhelyek’ rész. Utóbbinál fogod látni a hivatkozó domaineket. Ha az ‘Egyebek’ pontra kattintasz, utána meg fog nyílni új oldalon az összes hivatkozó domain. Itt akár le is tudod tölteni a listát, ha jobb oldalt fent az ‘Exportálás’ pontra kattintasz.

Ezenkívül, ha lennének káros, spames backlinkek, amelyekről nem szeretnéd, hogy negatív erőt kapj, a Google disavow-ban be tudod küldeni őket, és a Google nem fogja ezeket az oldalakat figyelembe venni. (Persze ezzel az eszközzel vigyázni kell, hogy nehogy kizárj értékes hivatkozásokat is.)

Itt sem fogod rögtön látni azokat az oldalakat, amelyeken tegnap megjelent egy hivatkozás az oldaladra, itt is kell valamennyi idő, hogy megjelenjen a listán a backlink.

Elemzésre nem alkalmas, mivel itt nem fogsz látni a Google-től mérőszámokat, stb…

De például a SEO SpyGlass asztali szoftverébe be lehet kötni a Search Console fiókot, és behúzhatóak a backlinkek is, amelyeket utána egy kattintással a SEO SpyGlass elemezni tud. Ennek menetét ide kattintva meg tudod nézni. (Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a YouTube csatornámra is).